ÇrregullimeÇrregullimi BipolarShëndeti Mendor

“Gjenoma e errët” dhe trajtimi i çrregullimit bipolar

 

Çrregullimi bipolar shkakton luhatje ekstreme të humorit duke filluar nga mania në depresion. 

Shkencëtarët që hetojnë ADN-në jashtë gjeneve tona – ‘gjenomën e errët’ – kanë zbuluar rajone të evoluara së fundmi që kodojnë proteinat që lidhen me çrregullimin bipolar. Ata thonë se këto proteina të reja mund të përdoren si tregues biologjikë për të identifikuar pacientët më të prirur ndaj psikozës ose vetëvrasjes.

Çrregullimi bipolar është çrregullim mendor dobësues që është i vështirë për t’u diagnostikuar dhe trajtuar. Pavarësisht se është ndër çrregullimet më të trashëgueshme të shëndetit mendor, shumë pak të dhëna për shkakun e tij janë gjetur në seksionet e ADN-së sonë të njohura si gjene.

Shkencëtarët mendojnë se pikat e nxehta në ‘gjenomën e errët’ që lidhen me çrregullimet mund të kenë evoluar sepse ato kanë funksione të dobishme në zhvillimin njerëzor, por ndërprerja e tyre nga faktorët mjedisorë çon në ndjeshmëri ose në çrregullim bipolar.

Studiuesit mendojnë se këta komponentë gjenomikë të çrregullimit bipolar janë specifikë për njerëzit – rajonet e sapo zbuluara nuk gjenden në gjenomet e vertebrorëve të tjerë. Ka të ngjarë që rajonet kanë evoluar shpejt tek njerëzit ndërsa aftësitë tona njohëse janë zhvilluar.

“Përkufizimi tradicional i një gjeni është shumë konservator dhe i ka larguar shkencëtarët nga eksplorimi i funksionit të pjesës tjetër të gjenomit.” – ka thënë Chaitanya Erady,  studiuese në Universitetin e Kembrixhit, Departamenti i Gjenetikës.

Ajo shtoi: “Kur shikojmë jashtë rajoneve të ADN-së të klasifikuara si gjene, shohim se i gjithë gjenomi njerëzor ka aftësinë të prodhojë proteina, jo vetëm gjenet. Ne kemi gjetur proteina të reja që janë të përfshira në proceset biologjike dhe janë jofunksionale në çrregullime si çrregullimi bipolar.” 

Shumica e barnave aktualisht të disponueshme janë krijuar për të synuar proteinat e koduara nga gjenet. Zbulimi i ri ndihmon për të shpjeguar pse çrregullimi bipolar është kusht i trashëgueshëm dhe mund të ofrojë objektiva të reja për trajtimet e ardhshme.

 

Burimi:

University of Cambridge

5 1 votë
Vlerëso Artikullin
SubscribeAbonohu
Njoftohuni për
guest
0 Komente
Inline Feedbacks
Shiko të gjitha komentet