AnkthiBarnaShëndeti MendorTerapitë

Gjithçka që duhet të dini për ilaçet kundër ankthit

 

Termi ankth përfshin ndjenjat e shqetësimit, frikës dhe shqetësimit. Megjithëse është normale të përjetoni disa nivele ankthi ndonjëherë, ankthi intensiv ose i vazhdueshëm mund të jetë tregues i një çrregullimi ankthi.

Sipas disa sondazheve të mëdha, deri në 33.7 përqind e njerëzve përjetojnë një formë të çrregullimit të ankthit gjatë jetës së tyre.

Ilaçet janë në dispozicion për të trajtuar çrregullimet e ankthit. Mjekët mund të përshkruajnë ilaçe vetëm ose në kombinim me terapinë konjitive të sjelljes (CBT) ose një lloj tjetër terapie.

Llojet e ilaçeve kundër ankthit
Disa lloje ilaçesh mund të trajtojnë simptomat e ankthit. Sipas Shoqatës së Ankthit dhe Depresionit të Amerikës (ADAA), klasat kryesore të barnave për çrregullimet e ankthit janë si më poshtë:

1.SSRIs
Edhe pse frenuesit selektivë të rimarrjes së serotoninës (SSRIs) janë një lloj antidepresivi, mjekët zakonisht ua rekomandojnë ato njerëzve me ankth dhe çrregullim obsesiv-kompulsiv (OCD).

Sipas një artikulli, mjekët konsiderojnë se SSRI-të janë trajtimi i ilaçeve të linjës së parë për ankthin.

SSRI-të funksionojnë duke ndaluar qelizat nervore në tru nga rithithja e serotoninës, e cila është një kimikat që luan një rol jetik në rregullimin e humorit.

Shembuj të SSRIs për ankthin përfshijnë:

-citalopram (Celexa)
-eskitalopram (Lexapro)
-fluoksetinë (Prozac)
-fluvoxamine (Luvox)
-paroxetine (Paxil, Pexeva)
-sertraline (Zoloft)
Këto medikamente zakonisht fillojnë të hyjnë në fuqi brenda 2 deri në 6 javë, por ato nuk funksionojnë për të gjithë.

Njerëzit zakonisht marrin SSRI deri në 12 muaj për të trajtuar ankthin, më pas zvogëlojnë gradualisht dozën. Këto barna nuk janë zakon-formues, që do të thotë se ato zakonisht nuk çojnë në varësi.

Njerëzit duhet të konsultohen me mjekun psikiatër përpara se të fillojnë të reduktojnë ose ndalojnë mjekimin e tyre.

2.SNRIs
Frenuesit e rimarrjes së serotoninës-norepinefrinë (SNRIs) janë një tjetër klasë e antidepresantëve që trajtojnë depresionin dhe ankthin. Mjekët gjithashtu mund t’i përshkruajnë ato për të trajtuar disa gjendje kronike të dhimbjes.

Këto medikamente funksionojnë duke reduktuar rithithjen e trurit të kimikateve të serotoninës dhe norepinefrinës.

Shembuj të SNRIs për ankthin janë:

-duloxetine (Cymbalta)
-venlafaksina (Effexor XR)
Ashtu si me SSRIs, SNRIs mund të duhen disa javë për të pasur një efekt.

3. Ilaçet kundër depresionit triciklik
Antidepresantët triciklikë (TCA) janë një klasë më e vjetër e barnave kundër depresionit. Megjithëse ato mund të jenë efektive për trajtimin e depresionit dhe ankthit, mjekët shpesh përshkruajnë SSRI në vend të tyre, pasi ato shkaktojnë më pak efekte anësore.

Megjithatë, TCA-të mund të jenë të dobishme për disa njerëz, veçanërisht nëse medikamente të tjera nuk ofrojnë lehtësim.

Shembuj të TCA-ve për ankthin përfshijnë:

-amitriptilinë (Elavil)
-imipramine (Tofranil)
-nortriptilinë (Pamelor)

4. Benzodiazepinat
Benzodiazepinat janë një lloj ilaçi qetësues që redukton simptomat fizike të ankthit, siç janë muskujt e tensionuar. Këto barna gjithashtu nxisin relaksimin dhe efektet e tyre ndodhin brenda pak minutash.

Benzodiazepinat përfshijnë:

-alprazolam (Xanax)
-klordiazepoksid (Librium)
-diazepam (valium)
-lorazepam (Ativan)
Megjithëse ato janë shumë efektive për çështjet afatshkurtra, mjekët rrallë përshkruajnë benzodiazepina sepse ato bëhen më pak efektive me kalimin e kohës dhe mund të krijojnë varësi.

Për shkak të këtyre rreziqeve, ekspertët sugjerojnë që mjekët të mos përshkruajnë përdorimin e vazhdueshëm të benzodiazepinave për më shumë se 1 muaj.

Disa njerëz mund të marrin benzodiazepina për të menaxhuar ankthin afatshkurtër. Për shembull, njerëzit me frikë nga fluturimi mund t’i marrin para fluturimit.

Ndonjëherë, njerëzit mund të marrin një benzodiazepinë së bashku me një SSRI për disa javë derisa SSRI të hyjë në fuqi.

Medikamente të tjera për ankthin
-Beta-bllokues
-Buspiron
-Monoamine oxidase inhibitors

Të gjitha ilacet më lart jepen me rekomandim nga mjeku specialist duke pëcaktuar dozën, kohëzgjatjen dhe llojin e barnave që ju duhet të pini, gjithashtu mjeku do ju ndjekë për ecurinë e mjekimit.

 

Referencat:

  • Antidepressant medications for children and adolescents: Information for parents and caregivers. (n.d.)
  • FDA requiring Boxed Warning updated to improve safe use of benzodiazepine drug class. (2020).
4.7 3 vota
Vlerëso Artikullin
Subscribe
Njoftohuni për
guest
0 Komente
Inline Feedbacks
Shiko të gjitha komentet