ÇrregullimeFobitëShëndeti Mendor

Fobitë dhe aktiviteti i trurit

 

Fobitë shoqërohen me ndryshime të mëdha në aktivitetin e trurit siç zbulohen nga studimet e imazhit funksional.Fobitë  kryesisht janë nga objekte specifike dhe ato priren të përqendrohen në gjëra që përgjithësisht konsiderohen mesatarisht të pakëndshme, edhe për ata që nuk kanë fobi.

Ka disa përjashtime në të cilat disa shkaktarë të fobisë stereotipike nuk konsiderohen gjerësisht si të pakëndshme. Për shembull, fobia e kllounit është mjaft e zakonshme dhe, në të njëjtën kohë, kllounët përgjithësisht konsiderohen si personazhe argëtues. Ndoshta është errësimi i tipareve normale të fytyrës nga grimi që i bën kllounët të duken si njerëz të çuditshëm ose me formë të gabuar, duke shkaktuar një reagim të ashpër midis atyre që vuajnë nga fobitë e kllounit. Zogjtë, në mënyrë të ngjashme, mund të provokojnë një frikë imobilizuese që është përtej arsyetimit kognitiv midis njerëzve që vuajnë nga kjo fobi.

Dhe, interesante është që, fobitë nuk shpjegohen mirë nga traumat e hershme të jetës. Në fakt, shumë njerëz që kanë pasur takime të pakëndshme me krijesa që shkaktojnë fobi, nuk vazhdojnë të zhvillojnë fobi. Fobitë janë frikëra të paarsyeshme dhe të vazhdueshme të fokusuara në objekte të caktuara në mjedis, zakonisht gjallesa. Fobitë e zakonshme përfshijnë merimangat, gjarpërinjtë, zogjtë, kllounët, urat dhe gjakun. Një person që vuan nga një fobi ndaj merimangave mund të mos ketë të njëjtin reagim ndaj gjarpërinjve dhe një person që ka një fobi ndaj kllounëve mund të mos ketë frikë nga urat.

Fobitë dhe truri

Rezulton se fobitë shoqërohen me ndryshime të mëdha në aktivitetin e trurit siç zbulohen nga studimet funksionale të imazhit. Individët që vuajnë nga fobitë parë se shfaqin aktivitet të shtuar të amigdalës kur ekspozohen ndaj stimujve që nxisin fobinë, të vërejtur në MRI-të funksionale. Amygdala njihet si e lidhur me reagimet emocionale. Një vëzhgim i parë është se amigdala e djathtë është më shumë reaktive në përgjigje të emocioneve negative, të tilla si ato që lidhen me fobitë, ndërsa amigdala e majtë është më e lidhur me reagime të këndshme emocionale. Interesant është një studim, i cili  sugjeroi se sa më i lartë të jetë aktivizimi i amigdalës së djathtë, aq më i madh është ndjenja e shqetësimit të shkaktuar nga nxitësi i fobisë.

Stria terminalis, korteksi anterior cingulat dhe insula u zbuluan se ishin të hiperaktivizuar tek individët që përjetuan ekspozim të vazhdueshëm ndaj fotove që nxisin fobinë në një mjedis eksperimental. Kjo sugjeron që ekspozimi i zgjatur ndaj stimujve që nxisin fobinë nuk e ‘qetëson’ aktivitetin e trurit siç do të pritej, por në fakt angazhon më shumë zona të trurit.

Parashikimi dhe imagjinata e objekteve që shkaktojnë fobi

Njerëzit që kanë fobi gjithashtu përjetojnë një pritshmëri të ekzagjeruar që ata mund të ndeshen me objektin e fobisë së tyre. Kjo quhet paragjykim i pritshmërisë, dhe gjithashtu ka një korrelacion me aktivitetin e trurit. Studiuesit kanë zbuluar se në mesin e njerëzve që vuajnë nga fobitë, paragjykimi i pritshmërisë është shumë i lidhur me nën aktivitetin e korteksit parafrontal anësor dhe korteksit vizual. Bazuar në rolet e njohura të këtyre zonave, autorët e studimit e shpjeguan këtë gjetje si një mangësi të kontrollit kognitiv në lidhje me objektin nxitës të fobisë, i cili shërben për të përgatitur një individ që vuan nga fobia për të parashikuar një takim me objektin e shqetësimit. Një litar mund të duket si një gjarpër, edhe në një mjedis ku nuk ka gjarpërinj. Kakaoja e derdhur mund të ngjallë frikë nga gjaku dhe filli mund të duket se është një merimangë.

4.8 4 vota
Vlerëso Artikullin
SubscribeAbonohu
Njoftohuni për
guest
0 Komente
Inline Feedbacks
Shiko të gjitha komentet