ÇrregullimeShëndeti Mendor

A është vërtet çrregullim?

Simptomat e depresionit, çrregullimit të ankthit dhe çrregullimit bipolar kanë ngjashmëri – por kërkojnë trajtime të ndryshme.

Në të vërtetë, trishtimi, depresioni dhe ankthi shpesh shkaktohen nga ngjarjet e jetës – dhe simptomat nuk ndahen lehtësisht, thotë A.Fagiolini, drejtori mjekësor i Qendrës Bipolare në Shkollën e Mjekësisë të Universitetit të Pitsburgut USA.

Shumë njerëz me depresion përjetojnë gjithashtu një shkallë ankthi – ankth që shkon përtej tensionit tipik që përjetojmë kur përballemi me sfidat e jetës. Për njerëzit me një çrregullim ankthi, shqetësimi dhe frika e madhe janë të vazhdueshme – me mendime obsesive, ndjenja paniku, probleme me gjumin, rrahje zemre, duar të ftohta ose të djersitura.

“Shumë shpesh, ne zbulojmë se njerëzit kanë më shumë se një gjendje — depresion dhe çrregullim ankthi,” thotë Charles Goodstein, një profesor i psikiatrisë në Shkollën e Mjekësisë të Universitetit të Nju Jorkut. Në fakt, është shumë e vështirë të gjesh pacientë që janë në depresion të cilët nuk kanë gjithashtu ankth. Është po aq e vështirë të gjesh njerëz me ankth që nuk kanë ndonjë depresion.

Pacientëve u themi shpesh se: “Kjo ndjenjë e trishtuar, e pashpresë thjesht nuk mund të vazhdojë. Po ndikon në punën tuaj, jetën tuaj. Duket si depresion. Por a mund të jetë diçka më shumë?”

“Problemet financiare, marrëdhëniet dhe familjare – të gjitha këto mund të shkaktojnë ankth dhe trishtim, kështu që ne i konsiderojmë këto ndjenja si normale. Nuk janë normale kur ndjenjat janë jashtëzakonisht intensive, kur dëmtojnë funksionimin e përditshëm, ndikojnë në cilësinë e jetës kur ndodhin, dhe bëhet e vështirë të zgjidhen vetë problemet që nisën depresionin”.

Përveç ankthit dhe depresionit, mund të ketë diçka tjetër – çrregullimi bipolar.

Kjo është një gjendje që përfshin zhvendosje në gjendjen shpirtërore të një personi nga depresioni i rëndë në fazat maniake – me nivele të larta, shqetësim, vështirësi në përqendrim, mendime të nxituara, vendime impulsive, sjellje të pamatur dhe gjykim të dobët. Në shumë raste ka humor normal ndërmjet fazave.

Trajtimi i një çrregullimi humori kërkon kohë

Ajo që është më e rëndësishme, thonë psikiatrit, është të kuptojmë se diçka nuk është në rregull. Pastaj vizitoni një mjek rregullisht.

“Është një shenjë e mirë nëse mjeku juaj dëshiron t’ju shohë më shumë se një herë përpara se të përshkruajë diçka,” thotë Goodstein. “Është më mirë nëse mjeku juaj dëshiron t’ju vizitojë rregullisht, në vend që të përshkruajë mjekimin dhe të thotë, kontrollohuni përsëri me mua pas gjashtë muajsh.”

Është e rëndësishme të trajtoheni për çdo çrregullim të humorit, sepse mund të ndikojë në cilësinë e jetës suaj – si dhe te njerëzit përreth jush. Kur jeni në depresion – për çfarëdo arsye – “Ti nuk kujdesesh për veten. Nuk kujdesesh për ata që të rrethojnë. Dhe shpesh, nuk ke motivim për të marrë ndihmë sepse ndihesh i pashpresë.” Psikiatrit thonë se: “Ju mund të mendoni se nuk ka asnjë mënyrë për të zgjidhur problemet tuaja. Por kjo nuk është e vërtetë. Ju mund ta trajtoni depresionin tuaj, kështu që ju do të jeni më në gjendje të gjeni zgjidhje për problemet tuaja.”

4.8 4 vota
Vlerëso Artikullin
Subscribe
Njoftohuni për
guest
0 Komente
Inline Feedbacks
Shiko të gjitha komentet