ÇrregullimeÇrregullimi Obsesiv-KompulsivShëndeti Mendor

Fakte që kundërshtojnë Mitet për Çrregullimet Obsesive-Kompulsive (OCD)

 

Shumë njerëz kanë keqkuptime rreth çrregullimit obsesiv-kompulsiv (OCD).

Këtu janë disa mite dhe fakte të zakonshme rreth tyre:

MIT: NE TË GJITHË JEMI “PAK OCD” NË MOMENTE TË CAKTUARA

FAKT: OCD nuk është një veçori e personalitetit apo një tipar karakteri – është një gjendje shumë reale e shëndetit mendor që prek rreth 2 deri në 3 milionë të rritur dhe gjysmë milioni të rinj, vetëm në SHBA. Ndërsa shumë njerëz mund të kenë tipare obsesive ose kompulsive, OCD qëndron për çrregullimin obsesiv-kompulsiv dhe njerëzit që janë diagnostikuar me OCD nuk mund thjesht ta “heqin atë”. Studimet shkencore kanë treguar se truri i tyre funskionon ndryshe nga truri i njerëzve pa OCD, dhe si i tillë OCD ndikon fuqishëm në mendimet dhe veprimet e tyre.

MIT: TË KESH OCD NUK ËSHTË NDONJË PROBLEM, NJERËZIT THJESHT DUHET TË RELAKSOHEN  DHE MOS TË SHQETËSOHEN AQ SHUMË

FAKT: Të kesh OCD nuk është thjesht një reagim i tepruar ndaj streseve të jetës. Ndërsa situatat stresuese mund t’i bëjnë gjërat më keq për njerëzit me OCD, ato nuk shkaktojnë OCD. Njerëzit me OCD përballen me ankth të rëndë, shpesh dobësues për çdo numër gjërash, të quajtura “obsesione”. Ky nivel shqetësimi dhe frike ekstreme mund të jetë aq dërrmues saqë pengon aftësinë e tyre për të funksionuar. Në përpjekje për të kapërcyer këtë ankth, njerëzit me OCD përdorin “detyrime” ose rituale, të cilat janë veprime ose sjellje specifike. Këto detyrime nuk janë aktivitete që një person me OCD bën sepse dëshiron, por përkundrazi sepse mendon se duhet të bëjë për të lehtësuar frikën e tij. OCD nuk ka të bëjë me logjikën – ka të bëjë me ankthin dhe përpjekjen për të marrë lehtësim nga ai ankth.

MIT: OCD KA TË BËJË VETËM ME LARJEN E DUARVE, PASTRIMIN DHE TË QENIT I ZOTI

FAKT: Shkaktarët që lidhen me pastërtinë dhe simptomat që lidhen me larjen përbëjnë vetëm një pjesë të vogël të gamës së nxitësve dhe simptomave të OCD. Njerëzit me OCD mund të kenë obsesione të lidhura me një larmi gjërash, duke përfshirë humbjen e kontrollit, lëndimin e të tjerëve, mendimet e padëshiruara seksuale dhe shumë të tjera. Në mënyrë të ngjashme, ankthi i shkaktuar nga këto obsesione mund të zvogëlohet nga detyrime të ndryshme, të tilla si “kontrolli” (p.sh., ri-kontrollimi i bravave të dyerve, duke u siguruar vazhdimisht që furra është e fikur), “përsëritja” (p.sh. kryerja e të njëjtit veprim ose ritual pa pushim për t’u siguruar që është bërë “saktë”), dhe “numërim” (p.sh., duke bërë gjëra në numra të caktuar, duke numëruar artikuj në numra të caktuar).

MIT: NJERËZIT ME OCD JANË THJESHT “TË ÇUDITSHËM”, “NEUROTIKË” OSE “TË ÇMENDUR” DHE NUK KA SHPRESË QË ATA TË KENË KURRË JETË TË LUMTUR, FUNKSIONALE.

FAKT: Me trajtimin e duhur, është shumë e mundur që njerëzit me OCD të bëjnë jetë të plotë dhe produktive. Shumë njerëz i përgjigjen pozitivisht terapisë së sjelljes dhe/ose mjekimit. Në mënyrë të veçantë, Parandalimi i Ekspozimit dhe Reagimit ose ERP konsiderohet trajtimi i linjës së parë për OCD. Për më tepër, medikamentet (të tilla si antidepresantët si SSRI) mund të rekomandohen gjithashtu për njerëzit me OCD. Terapia familjare gjithashtu mund të jetë shumë e dobishme pasi anëtarët e familjes (përfshirë prindërit, vëllezërit e motrat dhe bashkëshortët) shpesh luajnë një rol të madh në shërim. Së fundi, shumë individë raportojnë se grupet mbështetëse janë shumë të dobishme. Grupet mbështetëse ofrojnë një vend të sigurt dhe kuptues për njerëzit me OCD që të ndihen më pak të vetëm, si dhe për të mësuar dhe mësuar nga bashkëmoshatarët e tyre. Njerëzit me OCD përdorin një ose disa nga këto opsione për t’i ndihmuar ata të menaxhojnë OCD-në e tyre, si dhe mbështetjen dhe mirëkuptimin e të dashurve të tyre.

FAKTE SHTESË PËR OCD:

  • 1 në 100 të rritur vlerësohet të ketë OCD.
  •  Në SHBA ka po aq fëmijë me OCD sa ka fëmijë me diabet.
  •  OCD mund të shfaqet në çdo kohë nga mosha parashkollore deri në moshën madhore, por më së shpeshti shfaqet midis moshës 10-12 vjeç ose në adoleshencë të vonë / në moshë madhore të hershme.
  •  Kushtet e lidhura me OCD përfshijnë çrregullimin e grumbullimit (HD) dhe çrregullimin dismorfik të trupit (BDD), si dhe çrregullimin e tërheqjes së flokëve dhe çrregullimin e marrjes së lëkurës.
  •  Rreth 70% e pacientëve me OCD do të përfitojnë ose nga terapia konjitive e sjelljes (CBT) ose nga mjekimi. Megjithatë, pengesat për marrjen e një trajtimi efektiv për OCD përfshijnë:
  •  Fshehja e simptomave për shkak të sikletit dhe stigmës
  •  Mungesa e trajnimit të duhur nga profesionistët shëndetësorë
  •  Vështirësi në gjetjen e terapistëve lokalë që mund të trajtojnë në mënyrë efektive OCD.

SI TË PËRDORNI KËTO FAKTE?

Stigma është një nga problemet më të mëdha me të cilat përballen njerëzit me OCD, por shpesh, njerëzit nuk e kuptojnë se fjalët ose veprimet e tyre po stigmatizojnë ose banalizojnë vuajtjet e atyre me OCD. Herën tjetër që dëgjoni dikë të thotë se dikush ose diçka është “kaq OCD”, përfshijini ata në bisedë rreth asaj se çfarë do të thotë vërtet OCD dhe pse ajo që ata thonë është shpërfillëse dhe e pasaktë.

Edukoni veten për OCD dhe punoni për të rritur ndërgjegjësimin në komunitetin tuaj sido që të ndiheni rehat.

 

Burimi: International OCD Foundation

4.5 2 vota
Vlerëso Artikullin
Subscribe
Njoftohuni për
guest
0 Komente
Inline Feedbacks
Shiko të gjitha komentet