EstetitkaJeto Shëndetshëm

Vlerësimi i pamjes suaj fizike është sa mendor por dhe emocional!

 

Imazhi i trupit dhe vetëvlerësimi fillojnë në mendje, jo në pasqyrë. Ju mund të ndryshoni mënyrën se si i perceptoni gjërat se sa vleni. Imazhi i shëndetshëm i pamjes suaj fizike dhe vetëvlerësimi janë një pjesë e madhe e mirëqenies.

Kur dikush nuk e trajton mirë trupin e tij, mund të ketë efekte negative në shëndetin e tij mendor. Në këtë artikull, ne eksplorojmë mënyra të ndryshme në të cilat pamja fizike mund të ndikojë në shëndetin tuaj mendor, përpara se të shohim zgjidhjet e mundshme ku njerëzit drejtohen.

Imazhi i shëndetshëm i pamjes fizike është më shumë sesa thjesht të tolerosh atë që dukesh ose të “mos e pëlqesh” veten. Një imazh i shëndetshëm i pamjes fizike do të thotë që ju me të vërtetë pranoni dhe ju pëlqen mënyra se si dukeni tani dhe nuk po përpiqeni të ndryshoni trupin tuaj për t’iu përshtatur mënyrës që mendoni se duhet të dukeni. Do të thotë të njohësh cilësitë dhe pikat e forta individuale që të bëjnë të ndihesh mirë me veten përtej peshës, formës ose pamjes, dhe t’i rezistosh presionit për të luftuar për mitin e pamjes fizike “perfekt” që shihni në media, në internet, në komunitetet tuaja.

Vetëvlerësimi është mënyra se si e vlerësoni dhe respektoni veten si person – është mendimi që keni për veten brenda dhe jashtë. Vetëvlerësimi ndikon në mënyrën se si kujdeseni për veten, emocionalisht, fizikisht dhe shpirtërisht. Vetëvlerësimi ka të bëjë me të gjithë veten tuaj, jo vetëm me trupin tuaj.

Kur keni vetëbesim të mirë, ju e vlerësoni veten dhe e dini se meritoni kujdes dhe respekt të mirë – nga vetja dhe nga të tjerët. Ju mund të vlerësoni pikat tuaja të forta dhe aftësitë tuaja, dhe nuk e ulni veten nëse bëni një gabim. Vetëvlerësimi i mirë do të thotë që ju ende ndiheni sikur jeni mjaftueshëm i mirë edhe kur keni të bëni me ndjenja ose situata të vështira.

Si mund të inkurajoj një imazh më të shëndetshëm të pamjes fizike?

  • Trajtoni trupin tuaj me respekt.
  • Hani vakte të ekuilibruara dhe bëni ushtrime fizike sepse ju bën të ndiheni mirë dhe të fortë, jo si një mënyrë për të kontrolluar trupin tuaj.
  • Vini re kur gjykoni veten ose të tjerët në bazë të peshës, formës ose pamjes fizike. Pyete veten nëse ka ndonjë cilësi tjetër që mund të gjesh te vetja/të tjerët kur të vijnë ato mendime.
  • Vishuni në një mënyrë që ju bën të ndiheni mirë me veten, me rroba që ju përshtaten.
  • Gjeni një mesazh të shkurtër që ju ndihmon të ndiheni mirë me veten dhe shkruajeni atë në pasqyrat përreth shtëpisë tuaj për t’ju kujtuar të zëvendësoni mendimet negative me mendime pozitive.
  • Rrethojeni veten me miq dhe familjarë pozitivë që njohin veçantinë tuaj dhe ju pëlqejnë ashtu siç jeni.
  • Jini të vetëdijshëm se si flisni për trupin, pamjen tuaj me familjen dhe miqtë. A kërkoni shpesh siguri ose vërtetim nga të tjerët për t’u ndjerë mirë me veten? Përqendroheni shpesh vetëm në paraqitjet fizike?
  • Mos harroni se të gjithë kanë sfida me imazhin e pamjes fizike të tyre ndonjëherë. Kur flisni me miqtë, mund të zbuloni se dikush tjetër do të donte të kishte një veçori që ju mendoni se është e padëshirueshme.
  • Shkruani një listë të përfitimeve pozitive të pjesës ose veçorisë së pamjes fizike që nuk ju pëlqen ose nuk përpiqeni t’i pranoni.

Llojet e problemeve të shëndetit mendor nga mendimet negative për pamjen fizike

Imazhi negativ i pamjes fizike mund të ketë shumë efekte të ndryshme. Mund të çojë në depresion, ankth, çrregullime të të ngrënit ose dismorfi të pamjes fizike. Kur dikush nuk ka një pamje të saktë ose realiste për veten, kjo gjë quhet imazh i shtrembëruar i pamjes fizike.

Shpesh kur dikush ka një imazh të shtrembëruar të pamjes së vet fizike, kjo mund të rezultojë në sëmundje mendore. Personat me sëmundje mendore si depresioni dhe ankthi kanë më shumë gjasa të zhvillojnë dismorfinë trupore. Kur trajtoni problemet tuaja, mund të jetë e rëndësishme të identifikoni problemin rrënjësor.

Imazhi i shtrembëruar i pamjes fizike mund të prekë të dyja gjinitë

Historikisht konsiderohej se imazh i shtrembëruar i pamjes fizike dhe çrregullimet me ushqyerjen ishin një shqetësim femëror, por vitet e fundit ka gjithnjë e më shumë meshkuj që merren me pakënaqësi estetike.

Dismorfia muskulore është më shqetësuese tek meshkujt sesa tek femrat dhe përfshin ushtrimin e tepërt dhe ushqimin kufizues me qëllim të përmirësimit të fizikut të tyre. Rreziku këtu është se dismorfia e pamjes fizike do të çojë në sëmundje mendore ose abuzim me substanca.

Kirurgjia estetike është në rritje

Kirurgjia estetike është në rritje dhe shumë prej tyre kanë pasur efekte pozitive kur bëhet fjalë për shikimin e imazhit të pamjes fizike të dikujt. Operacionet e njohura përfshijnë zmadhimin ose zvogëlimin e gjoksit dhe operacionet e hundës. Megjithatë, studimet tregojnë se 90% e njerëzve e keqkuptojnë kirurgjinë estetike. Nëse po mendoni për kirurgji estetike, sigurohuni që të jeni plotësisht të informuar dhe që operacioni të ketë kuptim për ju.

Kërkoni ndihmë për çrregullimet mendore

Herën tjetër kur vëreni se keni mendime negative për trupin dhe pamjen tuaj, merrni një minutë për të menduar se çfarë po ndodh në jetën tuaj. A ndiheni të stresuar, të shqetësuar apo bosh? A po përballeni me sfida në pjesë të tjera të jetës suaj? Kur shfaqen mendime negative, mendoni se çfarë do t’i thonit një shoku nëse do të ishte në një situatë të ngjashme dhe më pas merrni këshillat tuaja.

Jini të vetëdijshëm për mesazhet që dëgjoni dhe shihni në media dhe se si ato mesazhe informojnë mënyrën se si njerëzit ndihen për mënyrën se si duken. Njihni dhe sfidoni ato stereotipe!

Pyetni qendrën tuaj të komunitetit, organizatën e shëndetit mendor ose shkollën për programet e shëndetit mendor, të cilat mund t’i ndihmojnë njerëzit të rrisin vetëvlerësimin dhe mirëqenien në përgjithësi.

Imazhi i pamjes fizike dhe vetëvlerësimi ndikojnë drejtpërdrejt në njëri-tjetrin dhe në ndjenjat, mendimet dhe sjelljet tuaja. Të gjithë ndonjëherë kanë sfida me imazhet e pamjes së tyre fizike. Kërkoni ndihmë, flisni dhe me miqtë tuaj. Rrethojeni veten me pozitivitet dhe njerëz që e njohin veçantinë tuaj dhe nuk ju poshtërojnë.

Nëse shihni se mbështetja nga familja dhe miqtë nuk po e zgjidh problemin, atëherë mund të keni nevojë për ndihmë profesionale. Terapia konjitive e sjelljes, ose mjekimi afatshkurtër mund t’ju ndihmojë të fitoni kontrollin e sëmundjes suaj mendore.

Në fund të fundit, mirëqenia jonë fizike dhe mendore janë të ndërthurura. Nëse njëra anë është e pashëndetshme, zakonisht do të ketë një efekt të dëmshëm në anën tjetër. Duke e kuptuar këtë, ju mund të filloni të trajtoni problemet tuaja.

Për disa njerëz, kirurgjia estetike mund të ketë një ndikim pozitiv. Por për të tjerët, mund të jetë se ata duhet të trajtojnë një sëmundje mendore. Duke ndjekur këshillat e mësipërme mund të ecni përpara me çdo shqetësim që keni për pamjen tuaj fizike.

Burimi:

Canadian Mental Health Association

4.8 5 vota
Vlerëso Artikullin
Subscribe
Njoftohuni për
guest
1 Koment
Më të vjetrat
Më të rejat Më të votuarit
Inline Feedbacks
Shiko të gjitha komentet
katerina
katerina
22/01/2023 20:06

Shume e qartte