Jeto ShëndetshëmMeditimi

Meditim për fillimin e një punë të re. Qetësimi i ditëve të para.

 

Meditimi mund të ndihmojë në qetësimin e shqetësimeve të ditës së parë të punës. Shumë njerëz përjetojnë ankth në ditën e parë të një pune të re. Shpesh është një përzierje eksitimi dhe shqetësimi ndërsa përgatiteni të takoni bashkëpunëtorë të rinj, procese të reja dhe të zbuloni se si është në të vërtetë kultura. Pavarësisht nëse jeni duke shkuar fizikisht në zyrë ose jeni duke punuar virtualisht, nervozizmi i ditës së parë të punës është normale. Në të gjitha nivelet.

Të jesh nervoz në ditën e parë të punës është një shenjë pozitive. Do të thotë të kujdesesh. Truri juaj e di që po kaloni në një situatë të re dhe detyra e tij është t’ju mbrojë. Pra, nervozizmi i ri i punës është një akt mbrojtës i vetëdashurisë nga truri. Problemet që nuk keni nevojë të mbroheni nga puna e re. Ju mund të ndihmoni sistemin e reagimit ndaj stresit duke medituar.

Meditimi mund të ndihmojë me shqetësimet e reja të punës duke:

  • Ankoroni vëmendjen tuaj drejt imazheve, tingujve dhe ndjenjave të këndshme
  • Sigurimi i një ndërprerjeje për mendimet tuaja që qarkullojnë
  • Ju ndihmon të krijoni përqendrim, qartësi shqisore dhe qetësi (të dobishme në çdo karrierë)
  • Duke ju treguar se emocionet e këndshme janë të disponueshme për ju, pavarësisht nga situata objective

Meditimi dhe puna juaj e re

Shumica e njerëzve i përshkruajnë javët e para në një punë të re si emocionuese dhe të lodhshme. Disa njerëz përjetojnë një rritje të emocioneve të pakëndshme.

Ndërsa kërkimi i punës vjen me stresin dhe pasigurinë e vet, pjesa argëtuese është se gjithçka mund të ndodhë. Ju nuk e dini se ku do të zbarkoni. Mund të jeni kaq të zënë duke u përpjekur të gjeni një punë të re, saqë harroni të kontrolloni veten. Ju mund të keni qenë aq i zënë duke u përgatitur për punën e re, saqë nuk keni gjetur ende kohë për të kontrolluar veten. Disa javë në punë është kur zbuloni se si është në të vërtetë.

Është e vështirë kur arrin diçka të zbulosh se nuk ke lumturi të shtuar. Nëse kjo ju ndodh, ju lutemi dijeni se nëse nuk është toksike, ka të ngjarë të mos keni nevojë të lini punën tuaj për të gjetur lumturinë. Ju mund të ndërtoni sistematikisht aftësitë e ndërgjegjes për të trajnuar kënaqësinë në karrierë.

Praktikoni kujdesin shtesë për veten

“Me shumë gjasa do të keni nervozizëm të javës së parë dhe një nivel stresi, pavarësisht se sa përvojë keni. Gjithmonë kthehuni te bazat e vetë-kujdesit kur jeni të stresuar, si gjumi, hidratimi dhe ushqimi.”

Përtej çdo gjëje që mund t’ju ndihmojë të qetësoheni, duke përfshirë meditimin, ditarin, ushtrimet e frymëmarrjes, ushtrimet fizike ose thjesht duke bërë një listë të gjërave për të cilat jeni mirënjohës.

Fokus i përmirësuar. Shpërqëndrohuni më pak.

Praktikimi i vëmendjes dhe meditimit është treguar në mënyrë të përsëritur se përmirëson aftësinë tonë për të mbajtur vëmendjen dhe për të zvogëluar shpërqendrimet e jashtme dhe të brendshme. Studiuesit nga Shkolla Mjekësore e Harvardit zbuluan se një program meditimi çoi në ndryshime në rajonet e trurit që përfshinin kapacitetin e të mësuarit dhe kujtesës së punës.

Kjo është e rëndësishme pasi kujtesa e punës është thelbësore për arsyetimin dhe udhëheqjen e vendimeve dhe sjelljes sonë, veçanërisht në vendin e punës. Në fakt, ata që punonin në mjedise pune me stres të lartë dhe praktikonin meditim mund të qëndronin në një detyrë më gjatë, të menaxhonin më mirë kohën e tyre dhe të merrnin reagime pozitive pas kryerjes së një detyre.

Kreativiteti i përmirësuar. Mendoni jashtë kutisë.

Praktika e meditimit të ndërgjegjes mund të çojë në përmirësime në zgjidhjet kreative të zgjidhjes së problemeve, si dhe të promovojë të menduarit divergjent. Hulumtimi i bërë në Universitetin e Groningenit në Holandë ka gjetur një lidhje midis ndërgjegjësimit dhe krijimtarisë, duke përfshirë rritjen e zgjidhjes së problemeve dhe reduktimin e ngurtësisë njohëse. Sa më shumë që një person vazhdon të praktikojë rregullisht meditimin e ndërgjegjes, aq më i hapur është ai ndaj ideve të guximshme dhe krijuese.

Përmirësoni disponimin tuaj.

Praktika e vazhdueshme e meditimit të ndërgjegjes mund të ketë gjithashtu një ndikim të dukshëm të dobishëm në disponimin tonë të përgjithshëm, duke përfshirë reduktimin e depresionit të rëndë dhe ankthit. Një studim nga Universiteti i Bostonit ka treguar se programet e bazuara në vëmendje dhe meditim çojnë në reduktime të konsiderueshme të niveleve klinike të ankthit dhe depresionit në një sërë kushtesh dhe një rritje të durimit dhe pozitivitetit. Një praktikë e përditshme mund të ndihmojë për të bartur këtë optimizëm në vendin e punës dhe për të rritur kënaqësinë.

Meditim = Më pak stres.

Stresi ka qenë i lidhur me një gamë të gjerë problemesh mjekësore, duke përfshirë hipertensionin, sëmundjet e zemrës, abuzimin me substancat, ankthin dhe depresionin. Një studim i bërë në Shkollën e Mjekësisë të Universitetit Stanford tregon se ata që praktikojnë meditim të ndërgjegjshëm shfaqin një reduktim të simptomave të lidhura me stresin dhe raportojnë rritje të ndjenjës së kontrollit në jetën e tyre. Për shembull, meditimi i ndërgjegjshëm mund të prodhojë një reduktim 30% të simptomave të stresit tek ata me një sëmundje serioze.

Si të filloni të meditoni në punë

Falë përfitimeve të shumta për punonjësit, disa kompani lejojnë dhe madje inkurajojnë punonjësit të meditojnë për punën. Edhe nëse nuk punoni në një nga këto kompani, ka gjëra që mund të bëni për të filluar një praktikë meditimi në punë. Ja se si:

  • Rehatohuni: Uluni ose shtrihuni në dysheme ose qëndroni në karrigen tuaj të tavolinës nëse ju ndihmon.
  • Mbylli syte.
  • Merrni frymë thellë në një model ritmik.
  • Ndërsa jeni duke marrë frymë thellë, përqendrohuni në çdo frymëmarrje.
  • Ndërsa bëheni më me përvojë, do të zbuloni se mendja juaj do të jetë më pak e shpërqendruar dhe në gjendje të përqendrohet në çdo frymëmarrje.
  • Filloni me pesë minuta meditim në fillim dhe përpiquni të rritni deri në 20 minuta në ditë, duke rritur me hapat kohorë që janë të realizueshëm për ju. Sigurisht, nëse pesë minuta janë ato që funksionojnë për ju, kjo është gjithashtu perfekte!

Ndërsa bëheni të aftë në meditimin ulur, ndoshta mendoni të zgjeroni praktikën tuaj duke provuar një formë më të avancuar të meditimit, që është meditimi në këmbë. Ndërsa ecni, përqendrohuni në lëvizjen tuaj përpara, frymëmarrjen dhe punoni vazhdimisht për ta mbajtur mendjen tuaj të pastër.

4.8 6 vota
Vlerëso Artikullin
Subscribe
Njoftohuni për
guest
1 Koment
Më të vjetrat
Më të rejat Më të votuarit
Inline Feedbacks
Shiko të gjitha komentet
Poni
Poni
26/03/2022 16:20

Puna unike