TeknologjiTematika të tjera

Tumoret e shkatërruar pjesërisht me “zë” nuk kthehen më. Histotripsi-a dhe tumori i mëlçisë, rezultate befasuese.

 

Teknologjia joinvazive e zërit e zhvilluar në Universitetin e Miçiganit zbërthen tumoret e mëlçisë tek minjtë, vret qelizat e kancerit dhe nxit sistemin imunitar për të parandaluar përhapjen e mëtejshme – një përparim që mund të çojë në përmirësimin e rezultateve të kancerit tek njerëzit.

Duke shkatërruar vetëm 50% deri në 75% të vëllimit të tumorit të mëlçisë, sistemi imunitar i minjve ishte në gjendje të largonte pjesën tjetër, pa asnjë dëshmi të përsëritjes ose metastazave në më shumë se 80% të kafshëve.

“Edhe nëse nuk synojmë të gjithë tumorin, ne prapëseprapë mund të bëjmë që tumori të regresojë dhe gjithashtu të zvogëlojmë rrezikun e metastazave në të ardhmen”, tha Zhen Xu, profesor i inxhinierisë biomjekësore në U-M dhe autori përkatës i studimit në Kanceret.

Rezultatet treguan gjithashtu se trajtimi stimuloi përgjigjet imune të minjve, duke kontribuar ndoshta në regresionin përfundimtar të pjesës së pacaktuar të tumorit dhe duke parandaluar përhapjen e mëtejshme të kancerit.

Trajtimi, i quajtur histotripsi, fokuson në mënyrë joinvazive valët ultratinguj për të shkatërruar mekanikisht indin e synuar me saktësi milimetrike. Teknika relativisht e re është duke u përdorur aktualisht në një provë për kancerin e mëlçisë njerëzore në Shtetet e Bashkuara dhe Evropë.

Në shumë situata klinike, tërësia e një tumori kanceroz nuk mund të synohet drejtpërdrejt në trajtime për arsye që përfshijnë madhësinë, vendndodhjen ose fazën e masës. Për të hetuar efektet e shkatërrimit të pjesshëm të tumoreve me zë, ky studim i fundit synoi vetëm një pjesë të secilës masë, duke lënë pas një tumor të paprekur të qëndrueshëm. Ai gjithashtu lejoi ekipin, duke përfshirë studiues në Michigan Medicine dhe Ann Arbor VA Hospital, të tregonin efektivitetin e qasjes në kushte më pak se optimale.

“Histotripsia është një opsion premtues që mund të kapërcejë kufizimet e modaliteteve aktualisht të disponueshme të ablacionit dhe të sigurojë ablation të sigurt dhe efektiv joinvaziv të tumorit të mëlçisë,” tha Tejaswi Worlikar, një studente doktorature në inxhinieri biomjekësore. “Shpresojmë që mësimet tona nga ky studim do të motivojnë hetimet e ardhshme paraklinike dhe klinike të histotripsisë drejt qëllimit përfundimtar të adoptimit klinik të trajtimit të histotripsisë për pacientët me kancer të mëlçisë.

Kanceri i mëlçisë renditet ndër 10 shkaqet kryesore të vdekjeve të lidhura me kancerin në mbarë botën dhe në SHBA. Edhe me opsione të shumta trajtimi, prognoza mbetet e dobët me norma të mbijetesës pesëvjeçare më pak se 18% në SHBA. Prevalenca e lartë e përsëritjes së tumorit dhe metastazave pas fillimit trajtimi nxjerr në pah nevojën klinike për përmirësimin e rezultateve të kancerit të mëlçisë.

Aty ku një ultratingull tipik përdor valët e zërit për të prodhuar imazhe të brendshme të trupit, inxhinierët U-M kanë qenë pionierë në përdorimin e këtyre valëve për trajtim. Dhe teknika e tyre funksionon pa efektet anësore të dëmshme të qasjeve aktuale si rrezatimi dhe kimioterapia.

“Transdukatori ynë, i projektuar dhe ndërtuar në U-M, jep impulse ultratinguj me amplitudë të lartë në mikrosekondë – kavitacion akustik – për t’u fokusuar në tumor në mënyrë specifike për ta ndarë atë,” tha Xu. “Pajisjet tradicionale të ultrazërit përdorin impulse me amplitudë më të ulët për imazhe.”

Impulset e gjata mikrosekonde nga transduktori i UM gjenerojnë mikroflluska brenda indeve të synuara — flluska që zgjerohen me shpejtësi dhe shemben. Këto strese mekanike të dhunshme, por jashtëzakonisht të lokalizuara, vrasin qelizat e kancerit dhe thyejnë strukturën e tumorit.

Që nga viti 2001, laboratori i Xu në U-M ka qenë pionier i përdorimit të histotripsisë në luftën kundër kancerit, duke çuar në provën klinike #HOPE4LIVER të sponsorizuar nga HistoSonics, një kompani spinoff U-M. Kohët e fundit, hulumtimi i grupit ka prodhuar rezultate premtuese në trajtimin e histotripsisë të terapisë së trurit dhe imunoterapisë.

Studimi u mbështet nga grante nga Instituti Kombëtar i Shëndetit, Fondacioni i Fokusuar me Ultratinguj, VA Merit Review, Instituti Forbes për Zbulimin e U-M dhe Qendra e Përbashkët e Shkencave Shëndetësore të Universitetit të Michigan Medicine-Peking, Instituti për Kërkime Përkthimore dhe Klinike.

 

Referenca e ditarit:

Tejaswi Worlikar, Man Zhang, Anutosh Ganguly, Timothy L. Hall, Jiaqi Shi, Lili Zhao, Fred T. Lee, Mishal Mendiratta-Lala, Clifford S. Cho, Zhen Xu. Impact of Histotripsy on Development of Intrahepatic Metastases in a Rodent Liver Tumor Model. Cancers, 2022; 14 (7): 1612 DOI: 10.3390/cancers14071612

5 1 votë
Vlerëso Artikullin
SubscribeAbonohu
Njoftohuni për
guest
0 Komente
Inline Feedbacks
Shiko të gjitha komentet