Shëndeti MendorStresiTematika të tjera

Si stresi e bën orën e jetës të ecë shpejt, studimi shkencor

 

Shkencëtarët në vitet e fundit kanë zhvilluar mënyra për të matur moshën biologjike duke gjurmuar ndryshimet kimike në ADN që ndodhin natyrshëm kur njerëzit plaken, por ndodhin në periudha të ndryshme në njerëz të ndryshëm. Këto të ashtuquajtura “orë epigjenetike” kanë rezultuar se janë parashikues më të mirë të jetëgjatësisë dhe shëndetit sesa mosha kronologjike.

Në një studim të ri, studiuesit në Universitetin e Yale përdorën një orë të tillë, të quajtur në mënyrë të përshtatshme “GrimAge”, për të bërë dy pyetje: Sa e përshpejton stresi kronik orën biologjike? Dhe a ka mënyra për ta ngadalësuar atë dhe për të zgjatur një jetëgjatësi të shëndetshme?

Sipas gjetjeve të tyre, të publikuara në revistën Translational Psychiatry, stresi me të vërtetë e bën orën e jetës të trokasë më shpejt — por që individët mund të ndihmojnë në menaxhimin e efekteve duke forcuar rregullimin e emocioneve dhe vetëkontrollin e tyre.

Rajita Sinha, Profesoreshë e Psikiatrisë në Fondacionin e Fondacionit në Yale, profesoresh e neuroshkencës dhe një nga autoret e studimit, ka shpenzuar dekada duke studiuar stresin dhe mënyrat e panumërta dhe të dëmshme që ai gërryen shëndetin tonë dhe fizik.

Stresi i zgjatur, për shembull, rrit rrezikun e sëmundjeve të zemrës, varësisë, çrregullimeve të humorit dhe çrregullimit të stresit post-traumatik, tha Sinha, i cila është gjithashtu drejtoreshë e Qendrës Ndërdisiplinore të Stresit në Yale. Mund të ndikojë në metabolizmin, duke përshpejtuar çrregullimet e lidhura me obezitetin si diabeti. Stresi gjithashtu dobëson aftësinë tonë për të rregulluar emocionet dhe për të menduar qartë.

Një ekip i Yale i udhëhequr nga Sinha dhe Zachary Harvanek, një rezident në Departamentin e Psikiatrisë të Yale, vendosi të eksploronte nëse stresi gjithashtu përshpejton plakjen në një popullatë relativisht të re dhe të shëndetshme. Bashkautorë të tjerë përfshinin Ke Xu, një profesor i asociuar i psikiatrisë dhe Nia Fogelman, një shkencëtare e asociuar kërkimore në psikiatri në Yale.

Për studimin e tyre, ata regjistruan 444 njerëz, të moshave 19 deri në 50 vjeç, të cilët dhanë mostra gjaku të përdorura për të vlerësuar ndryshimet kimike të lidhura me moshën, të kapura nga GrimAge, si dhe shënues të tjerë të shëndetit. Pjesëmarrësit iu përgjigjën gjithashtu pyetjeve të krijuara për të zbuluar nivelet e stresit dhe elasticitetin psikologjik.

Edhe pas llogaritjes së faktorëve demografikë dhe të sjelljes si duhani, indeksi i masës trupore, raca dhe të ardhurat, studiuesit zbuluan se ata që shënuan rezultate të larta në masat që lidhen me stresin kronik shfaqën shënues të përshpejtuar të plakjes dhe ndryshime fiziologjike si rritja e rezistencës ndaj insulinës.

Megjithatë, stresi nuk ndikoi në shëndetin e të gjithëve në të njëjtën masë. Subjektet që shënuan rezultate të larta në dy masa të elasticitetit psikologjik – rregullimin e emocioneve dhe vetëkontrollin – ishin më elastikë ndaj efekteve të stresit në plakje dhe rezistencës ndaj insulinës, respektivisht. “Këto rezultate mbështesin nocionin popullor se stresi na bën të plakemi më shpejt,” tha Harvanek, “por ato gjithashtu sugjerojnë një mënyrë premtuese për të minimizuar këto pasoja negative të stresit përmes forcimit të rregullimit të emocioneve dhe vetëkontrollit.”

Me fjalë të tjera, sa më elastik psikologjikisht të jetë subjekti, aq më të larta janë gjasat që ata të jetojnë një jetë më të gjatë dhe më të shëndetshme, tha ai.

“Të gjithëve na pëlqen të ndihemi sikur kemi një agjenturë mbi fatin tonë,” tha Sinha. “Pra, është një gjë e lezetshme për të përforcuar në mendjet e njerëzve se ne duhet të bëjmë një investim në shëndetin tonë psikologjik.”

Burimi:

Materialet e siguruara nga Universiteti Yale.

4.5 4 vota
Vlerëso Artikullin
Subscribe
Njoftohuni për
guest
0 Komente
Inline Feedbacks
Shiko të gjitha komentet