PsikoterapiaShëndeti MendorTerapitë

Psikoterapia ndihmon në trajtimin e çrregullimit të stresit post-traumatik

 

Çrregullimi i stresit post-traumatik (PTSD) është një gjendje e zakonshme, shpesh dobësuese e shëndetit mendor që shfaqet te disa njerëz që kanë përjetuar trauma. Mund të ketë një ndikim negativ në gjendjen shpirtërore, duke imituar depresionin dhe karakterizohet nga episode në të cilat njerëzit e prekur ripërjetojnë traumat. Hulumtimet e reja sugjerojnë se psikoterapia mund të sigurojë një reduktim afatgjatë të simptomave shqetësuese.

Çfarë ndodh kur njerëzit kanë PTSD?

Kur një person ka PTSD, truri mund të sensibilizohet në një gjendje të hipereksitimit të vazhdueshëm. Makthet janë jashtëzakonisht të zakonshme. Njerëzit që luftojnë me PTSD shpesh fillojnë të shmangin një sërë mjedisesh nxitëse. Kjo mund të nxisë më tej izolimin social, duke e bërë të vështirë mbajtjen e një pune dhe kultivimin e marrëdhënieve. Së bashku, PTSD mund të çojë në paaftësi të konsiderueshme dhe ngarkesë emocionale për njerëzit që e kanë atë dhe shoqërinë në përgjithësi.

Cila lloj psikoterapie është më e dobishme për PTSD?

Mbeten pyetjet se cila lloj psikoterapie është më efektive. Provat sugjerojnë se terapia konjitive e sjelljes, terapia e ekspozimit të zgjatur, terapia e kërkimit të sigurisë dhe EMDR ndihmojnë shumë njerëz me PTSD.

Çfarë na thotë hulumtimi i ri?

Hulumtimet e reja rigoroze mbështesin fillimisht përdorimin e psikoterapisë, të ndjekur nga mjekimi nëse nuk ofron lehtësim të mjaftueshëm, ose psikoterapi e kombinuar me mjekim që në fillim. Kjo meta-analizë e madhe, e publikuar në JAMA Psychiatry, kombinoi të dhëna nga 12 prova klinike të rastësishme dhe 922 pjesëmarrës. Studiuesit zbuluan se asnjë qasje e veçantë trajtimi nuk ishte më e lartë se çdo tjetër në kohën e trajtimit. Megjithatë, përfitimet e qasjeve psikoterapeutike zgjatën më shumë. Në ndjekjen e tyre të fundit të dokumentuar, pacientët me PTSD që morën psikoterapi patën përmirësim të dukshëm më të madh në simptoma krahasuar me ata që morën vetëm medikamente. Për më tepër, kombinimi i terapisë dhe medikamenteve ishte dukshëm më i mirë në terma afatgjatë sesa vetëm medikamentet.
Kjo meta-analizë paraqet argumentin më të fortë ende se psikoterapitë e bazuara në prova janë superiore ndaj ilaçeve vetëm për të ndihmuar në lehtësimin e simptomave të PTSD. Kombinimi i të dyja qasjeve gjithashtu ka vlerë dhe është më i lartë se vetëm medikamentet, megjithëse jo statistikisht më i mirë se vetëm psikoterapia.

Përfundimi: Kërkoni ndihmë herët

Derisa të përfundojë hulumtimi më i fuqishëm i krahasimit, njerëzit që përjetojnë trauma duhet të jenë avokatët e tyre më të mirë. Ne rekomandojmë sa vijon:

  • Monitoroni veten nga afër pas një traume.
  • Jini në vëzhgim për simptomat e hershme, të tilla si çrregullimet e humorit dhe gjumit.
  • Jini të vetëdijshëm nëse simptomat duket se po përmirësohen apo përkeqësohen me kalimin e kohës.
  • Jini të gatshëm të dëgjoni anëtarët e familjes, të dashurit dhe ekipin tuaj të kujdesit shëndetësor, të cilët mund të identifikojnë fushat problematike kur ato lindin.
  • Kërkoni trajtim herët, me një profesionist të shëndetit mendor i cili ka përvojë të gjerë në trajtimin e PTSD duke përdorur një nga qasjet terapeutike të mësipërme.
  • Marrja e këtyre hapave ofron mundësinë më të mirë për të zbutur simptomat dhe për të optimizuar cilësinë e jetës pas një ngjarjeje traumatike.

 

5 1 votë
Vlerëso Artikullin
Subscribe
Njoftohuni për
guest
0 Komente
Inline Feedbacks
Shiko të gjitha komentet