PsikozatShëndeti Mendor

Psikozat: Si t’i dallojmë?

Psikoza përfshin një humbje të kontaktit me realitetin dhe mund të shfaqë halucinacione dhe deluzione. Është një simptomë e skizofrenisë dhe çrregullimit bipolar, por ka shumë shkaqe të tjera.

Psikoza ndikon në mënyrën se si një person mendon dhe perceptimet e tij. Shqisat e tyre mund të duken sikur zbulojnë gjëra që nuk ekzistojnë dhe mund ta kenë të vështirë të përcaktojnë se çfarë është reale dhe e vërtetë. Ata gjithashtu mund të besojnë se janë në telashe, dikush po i ndjek ose janë shumë të rëndësishëm kur këto situata nuk ndodhin.

Një person mund të mos jetë i vetëdijshëm se ka psikozë, sepse iluzionet janë të vërteta për të. Psikoza mund të jetë dërrmuese dhe konfuze. Ndonjëherë, simptomat mund të bëjnë që personi të dëmtojë veten. Në raste të rralla, ato mund të lëndojnë një person tjetër.

Psikoza është një nga simptomat kryesore të skizofrenisë.

Simptomat e psikozës

Shenjat dhe simptomat e psikozës përfshijnë:

 • Halucinacione: Personi dëgjon, sheh, nuhat, shijon ose ndjen gjëra që nuk ekzistojnë.
 • Iluzione: Individi beson gjëra që janë të rreme dhe mund të ketë frikë ose dyshime të pabaza.
 • Mendimi, fjalimi dhe sjellja e çorganizuar: Personi mund të hidhet midis temave të palidhura në të folur dhe mendim, duke krijuar lidhje që duken të palogjikshme për njerëzit e tjerë. Fjalimi i tyre mund të mos ketë kuptim për të tjerët.
 • Katatonia: Personi mund të mos reagojë.
 • Sjellje e pazakonshme psikomotore: Personi bën lëvizje të paqëllimshme, të tilla si ritmi, trokitja dhe lëvizja.

Personi mund të përjetojë gjithashtu:

 • ndryshimet e humorit
 • vështirësi në fokusim
 • probleme me gjumin

Në varësi të shkakut, psikoza mund të shfaqet shpejt ose ngadalë. Mund të jetë gjithashtu i lehtë ose i rëndë. Në disa raste, mund të jetë i lehtë kur shfaqet për herë të parë, por bëhet më intensiv me kalimin e kohës.

Shenjat e hershme

Simptomat e lehta dhe të hershme të psikozës mund të përfshijnë:

 • ankth i përgjithshëm
 • depresioni
 • izolim social
 • problemet e fokusimit
 • shqetësime të lehta ose të moderuara në gjuhë, nivelet e energjisë dhe të menduarit
 • vështirësi në marrjen e iniciativës
 • tolerancë më e ulët ndaj stresit
 • probleme me gjumin
 • neglizhimi i kujdesit për veten
 • ndjenjat e dyshimit
 • mendime dhe ide që duken të çuditshme për të tjerët

Halucinacionet mund të ndikojnë në çdo shqisë – shikimin, dëgjimin, nuhatjen, shijen dhe prekjen.

Llojet e psikozës

Përveç skizofrenisë, çrregullime dhe faktorë të tjerë mund të shkaktojnë psikozë. Llojet e ndryshme përfshijnë:

 • Çrregullimi skizoafektiv: Ky çrregullim është i ngjashëm me skizofreninë, por përfshin periudha të çrregullimeve të humorit.
 • Çrregullim i shkurtër psikotik: Simptomat shfaqen në përgjigje të një ngjarjeje stresuese të jetës, zgjasin më pak se një muaj dhe nuk kthehen.
 • Çrregullimi deluzional: Personi ka një besim të fortë në diçka të paarsyeshme dhe shpesh të çuditshme pa bazë faktike.
 • Psikoza bipolare: Disa njerëz me çrregullim bipolar përjetojnë psikozë, qoftë gjatë një humor shumë të lartë ose shumë të ulët.
 • Depresioni i rëndë: I njohur gjithashtu si çrregullim depresiv madhor me tipare psikotike.
 • Psikozë pas lindjes (pas lindjes): Kjo lloj psikoze mund të shfaqet pas lindjes.
 • Psikoza e shkaktuar nga substanca: Keqpërdorimi i alkoolit, disa barnave rekreative dhe barnave të caktuara me recetë mund ta shkaktojë këtë.

Psikoza gjithashtu mund të rezultojë nga çrregullime të tjera, të tilla si:

 • një tumor në tru ose kist
 • çmenduri, duke përfshirë sëmundjen e Alzheimerit
 • gjendjet neurologjike, të tilla si sëmundja e Parkinsonit dhe sëmundja e Huntingtonit
 • HIV dhe infeksione të tjera që mund të ndikojnë në tru
 • disa lloje të epilepsisë
 • malaria
 • sifilizi
 • goditje në tru
 • sheqer të ulët në gjak
 • stresi
5 2 vota
Vlerëso Artikullin
Subscribe
Njoftohuni për
guest
0 Komente
Inline Feedbacks
Shiko të gjitha komentet