Çrregullime të tjeraShëndeti Mendor

Çrregullimet disociative

 

Çrregullimet disociative janë çrregullime psikologjike që përfshijnë një shkëputje ose ndërprerje në aspekte të ndërgjegjes, duke përfshirë identitetin dhe kujtesën.

Çrregullimet disociative përfshijnë:

Amnezia disociative

Ky çrregullim përfshin një humbje të përkohshme të kujtesës si rezultat i disocimit. Në shumë raste, kjo humbje e kujtesës, e cila mund të zgjasë vetëm për një periudhë të shkurtër ose për shumë vite, është rezultat i një lloj traume psikologjike.

Amnezia disociative është shumë më tepër se harresa e thjeshtë. Ata që e përjetojnë këtë çrregullim mund të mbajnë mend disa detaje rreth ngjarjeve, por mund të mos kujtojnë detaje të tjera rreth një periudhe kohe të kufizuar.

Çrregullimi i identitetit disociativ

I njohur më parë si çrregullim i personalitetit të shumëfishtë, çrregullimi disociativ i identitetit përfshin praninë e dy ose më shumë identiteteve ose personaliteteve të ndryshme. Secili prej këtyre personaliteteve ka mënyrën e vet të perceptimit dhe ndërveprimit me mjedisin. Njerëzit me këtë çrregullim përjetojnë ndryshime në sjellje, kujtesë, perceptim, reagim emocional dhe vetëdije.

Çrregullimi i Depersonalizimit/Derealizimit

Çrregullimi i depersonalizimit/derealizimit karakterizohet nga përjetimi i ndjenjës së të qenit jashtë trupit të vet (depersonalizimi) dhe i shkëputjes nga realiteti (derealizimi). Njerëzit që kanë këtë çrregullim shpesh ndjejnë një ndjenjë jorealiteti dhe një shkëputje të pavullnetshme nga kujtimet, ndjenjat dhe vetëdija e tyre.

4.8 4 vota
Vlerëso Artikullin
Subscribe
Njoftohuni për
guest
0 Komente
Inline Feedbacks
Shiko të gjitha komentet