LibraMotivim

Çfarë mund të na mësojë Leon Tolstoi për tejkalimin e ankthit

 

Ndërsa ishte në një udhëtim në rajonin e Penzës në 1869 për të parë një tokë që ishte i interesuar të blinte, Tolstoi u ndal gjatë natës në një hotel në qytetin rus të Arzamas. Pavarësisht se ndihej ‘shumë mirë’ dhe vetëm pak i lodhur pas udhëtimit, në orën dy të mëngjesit Tolstoi u kap nga një frikë e fortë se mos vdiste dhe pësoi një sulm të plotë paniku.

Përvoja e ankthit të Tolstoit

Bashkëvuajtësit e ankthit do të jenë në gjendje të lidhen me përshkrimin e Tolstoit për “dëshpërimin, frikën dhe terrorin, e ngjashëm me të cilin nuk e keni përjetuar kurrë më parë”. Tolstoi i shkroi gruas së tij për këtë “ndjenjë vuajtëse” dhe me të drejtë arriti në përfundimin: “Zoti e ruajtë që dikush tjetër ta përjetojë atë”.

Kjo përvojë do të tronditte botën dhe shkrimin e tij, dhe Tolstoi do të vendoste të pyeste veten se çfarë është në të vërtetë arti. Nga ky moment, ne mund t’i lëmë lamtumirën argëtueses së Natasha Rostov dhe madhështisë së atij “qielli të pafund” mbi Andrey në fushën e betejës; dy nga pasazhet e mia e preferuara te Luftë dhe Paqe.

Megjithatë, këto dy raste përfshijnë saktësisht se si mund t’i shpëtojmë ankthit dhe të kemi një gjendje më të qetë mendore.

Duke e kthyer vëmendjen tonë te bota përreth nesh, ne shpesh mund të gjejmë kuptim dhe lumturi në rrethanat më kaotike dhe ankthioze.

Tejkalimi i ankthit me vëmendje/përqëndrim në të tashmen dhe falenderim për cfarë kemi/ndërgjegje

Duket se Tolstoi ndoqi gjithashtu mençurinë e tij. Në biografinë e shkëlqyer të autorit të Rosamund Barlett, ajo përshkruan se si duke udhëtuar nëpër pyjet e dendura të rajonit të Penzës, Tolstoi do të kënaqej duke parë deri në majat e pishave të larta sipër tij.

Kur mendon se Tolstoi shikon drejt qiellit, duke menduar për diçka më të madhe se ai vetë, është e vështirë të mos mendosh për Princin Andrei të plagosur në fushën e betejës:

Po! Është e gjitha kotësi, është e gjitha një iluzion, gjithçka përveç atij qielli të pafund. Nuk ka asgjë, asgjë – kjo është gjithçka që ekziston. Por as kjo nuk ka. Nuk ka gjë tjetër veç palëvizshmërisë dhe qetësisë. 

Është gjithashtu momenti kur Pierre, i burgosur për zjarrvënie të supozuar, ndjen një frikë të madhe në një muzg të lavdishëm, pavarësisht nga robëria e tij mizore (mund ta krahasojmë këtë me përvojën e Viktor Franklit në Aushvic). Më në fund, kur shikon kometën e vitit 1812, Pierre pushtohet nga vendi i tij i vogël në tokë:

Sytë e Pierre shkëlqenin nga lotët e rrëmbimit teksa shikonte këtë yll rrezatues, i cili duhet të ketë gjurmuar parabolën e tij përmes hapësirës së pafundme me shpejtësi të paimagjinueshme dhe tani befas dukej se kishte zgjedhur vendin e tij në qiellin e zi dhe ishte shtyrë në shtyllë si një shigjetë që shpon tokën. …

Për Tolstoin dhe shumë nga personazhet e tij – veçanërisht ata në Luftën dhe Paqen – tejkalimi i një momenti ankthi mund të kërkojë thjesht të shikojmë lart dhe të largohemi nga hapësira jonë e turbullt. Duke u bërë të ndërgjegjshëm, ne mund të shohim mjedisin tonë për mrekullitë që janë në të vërtetë dhe të gjejmë njëfarë qartësie dhe qetësie pas panikut dhe ankthit.

Tolstoi na tregon se është krejtësisht normale të dështosh dhe të jesh në ankth. Sidoqoftë, ndonjëherë është më mirë të ndaloni, të shikoni përreth dhe të jeni të ndërgjegjshëm.

4.5 2 vota
Vlerëso Artikullin
Subscribe
Njoftohuni për
guest
0 Komente
Inline Feedbacks
Shiko të gjitha komentet