LajmeTë reja

Studimi për çrregullimet e sjelljeve tek fëmijët të lidhura me bakteriet e zorrëve.

 

Fëmijët e vegjël nuk kanë frikë të shprehin se çfarë ndjejnë. Ata e shijojnë jetën, luajnë dhe eksplorojnë. Ata duan të jenë të lumtur dhe të dashuruar. Kjo është ajo që ne të gjithë duam të shohim nga fëmijët tanë dhe çfarë duam për ta.

Edhe pse ne nuk mund ta dëshirojmë këtë, fëmijët mund të jenë gjithashtu mosrespektues, të pabindur ose të kenë zemërime shpërthyese.

Shkrirja e sjelljes mund të jetë për shkak të një kombinimi të shumë faktorëve në reagim ndaj mjediseve dhe rrethanave të përditshme. Kërkimi i njohjes, shtytja e kufijve, nivelet e lodhjes, apo edhe fuqia dhe kontrolli mund të kontribuojnë në veprime destruktive. Mund të ketë gjithashtu depresion ose trauma të pashëruara, mërzitje të pastër dhe faktorë negativë të bashkëmoshatarëve.

Hulumtimet e fundit nga Universiteti i Oregonit dhe Universiteti Shtetëror i Oregonit kanë arritur në përfundimin se çrregullimet e sjelljes tek fëmijët mund të lidhen me shëndetin e zorrëve të fëmijëve.

Ndjenjat e zorrëve si pika të të dhënave

Kërkimet në mbarë botën kryhen çdo vit për të analizuar sjelljen e fëmijëve. Ky raport i fundit vjen me mirësjellje të një studimi të botuar të vitit 2020 nga mBio, revista e Shoqatës Amerikane për Mikrobiologji.

Një periudhë kritike e zhvillimit të fëmijës (midis moshës 5 dhe 7 vjeç) “ishte fokusi i studimit” dhe qëllimi ishte të kuptonte lidhjet midis shëndetit të zorrëve dhe zhvillimit të sjelljes.

Pjesa më e madhe e të kuptuarit tonë për mikrobiomën e zorrëve të fëmijëve vjen nga studimet e viteve më të hershme; shumica e raporteve fokusohen në perinatale dhe pas lindjes. Jo vetëm kaq, por shumica e të dhënave janë nga modelet e kafshëve, jo nga njerëzit.

Ky studim synoi të shikojë 40 fëmijë në Paqësorin Veriperëndimor. Prindërit kishin role aktive, duke përfshirë mbledhjen e të dhënave, vetë-raportimin mbi dinamikën e shtëpisë dhe mbledhjen e mostrave të jashtëqitjes.

Arsyetimi shkencor tregon se lumturia e barkut dhe sjellja e përgjithshme e fëmijëve janë të lidhura. Siç pritej, rezultatet e publikuara konfirmuan këtë instinkt të zorrëve. Ndoshta më e papritur, nuk u gjet asnjë lidhje e dukshme me dietën dhe shëndetin e zorrëve të fëmijëve.

Lidhjet e shëndetit të zorrëve të fëmijëve

Prindërit u udhëzuan të merrnin një mostër të vogël jashtëqitjeje nga fëmija i tyre. Mostrat duhej të ishin 2-4 javë pas çdo përdorimi ose sëmundjeje të antibiotikut, për në parregullsi jashtëqitjeje. Nuk do të përfshihej asnjë faktor stresues i parashikuar dhe mbledhja do të bëhej gjatë një jave me një dietë tipike.

Për t’u siguruar që fëmijët e kuptonin, u përdor një paraqitje vizuale e studimit (libër me ngjyra) dhe gjatë vizitave në shtëpi prindërit plotësuan pyetësorët.

Prindërve iu kërkua të plotësonin një ditar të kategorive të ushqimeve të ngrëna në mëngjes, drekë dhe darkë në javën para mbledhjes. Kategoritë e ushqimeve përfshinin: drithëra, perime, fruta, mish, lloje të tjera proteinash, bulmet, kos (përveç qumështit), fasule/arra/fara, sheqerna/yndyrna/vajra.

Pyetësorët mblodhën informacion mbi varfërinë e familjeve (bazuar në raportin e të ardhurave-nevoja), çdo stresor apo kaos në shtëpi, sëmundjet familjare, krimin në komunitet dhe çdo ndarje të familjeve. Një renditje e përgjithshme totale u rendit.

Vetë-regjistrimet nga prindërit mbi karakteristikat e temperamentit të fëmijëve përfshinin anët pozitive:

 • Parashikimi pozitiv
 • E qeshura/E qeshura
 • Kënaqësi me intensitet të lartë
 • Nivelet e aktivitetit
 • Impulsiviteti

Sjelljet negative që atyre iu kërkua të regjistronin ishin:

 • Ndrojtja
 • parehatia
 • Frika, Zemërimi/Frustrimi
 • Trishtimi
 • Qetësueshmëria
 • Kontrolli frenues
 • Përqendrimi i Vëmendshëm
 • Kënaqësi me intensitet të ulët
 • Ndjeshmëria perceptuese

Ata zbuluan se fëmijët me probleme të sjelljes kishin mikroorganizma të ndryshëm në zorrët e tyre sesa ata që nuk kishin. Jo vetëm që kishte lidhje të rëndësishme midis statusit socio-ekonomik të familjes dhe shëndetit të zorrëve, por cilësia e marrëdhënies prind-fëmijë dhe stresi prindëror kishin moderuar statistikisht rezultatet.

Hapi tjetër për studiuesit është të zgjerojnë studimin për më shumë fëmijë dhe më pas t’i gjurmojnë ata fëmijë për disa vite për të parë nëse ndryshimet në bakteret e tyre të zorrëve lidhen me ndryshimet në sjellje gjatë një periudhe kohore. Shpresa është të gjejnë mënyra për të ndryshuar mikroorganizmat në G.I. traktet e fëmijëve që përdorin atë që tashmë është brenda trupit të tyre të vegjël në mënyrë natyrale, jo duke përdorur ndonjë drogë.

Si të ndihmoni shëndetin e zorrëve të fëmijëve

Ushqyerja e fëmijëve me një dietë të pasur me fruta, perime, drithëra, arra dhe bishtajore është shpesh një ide e arsyeshme, duke siguruar që mikrobioma e zorrëve në zhvillim të ketë shumë ushqim.

Ngrënia e baktereve të mira ose konsumimi i kulturave të gjalla dhe aktive si ato që gjenden në kos, kefir, kombucha, lakër turshi, turshi, kimchi, etj., është gjithashtu jashtëzakonisht e dobishme.

Fatkeqësisht, disa ushqime mund të jenë veçanërisht sfiduese. Fëmijët jo vetëm që mund të jenë ngrënës të kujdesshëm, por disa shije dhe tekstura mund të mos i pëlqejnë shijet e reja.

Një ide e zgjuar është që fëmijët të përfshihen më shumë në planifikimin, përgatitjen dhe prezantimin e vakteve. Lejimi i tyre të jenë mini kuzhinierë shkon shumë në mësimin e tyre se ata janë ajo që hanë. Në ditët e tjera, që një vakt ushqyes të kënaqë të gjithë barkun, porosia përfundimtare e ushqimit mund të duhet të përfshijë disa maskime ose fshehje imagjinative të disa produkteve ushqimore.

Me fëmijët, është e kujdesshme të vëzhgoni sjelljen “e pazakonshme”, veçanërisht nëse ndonjë prej tyre është dukuri e re, ndodh rregullisht ose nëse fëmijët shfaqin sjellje që duket sikur mund të shndërrohet në një çrregullim të sjelljes.

Kur shohim një fëmijë që sillet në mënyrë destruktive, është e vështirë të mos jemi gjykues; Njëkohësisht mund të jetë e lehtë të simpatizosh.

Qëndrimi ynë, si të rritur, varet nga mënyra se si ndihemi dhe si rrjedhim veprojmë në çdo ditë të caktuar. Siç është ilustruar, kushtet dhe faktorët stresues duket se kanë lidhje të brendshme, lidhëse në shëndetin e zorrëve të familjes. Mund të jetë koha e duhur për të gjetur parajsën e zorrëve për të gjitha moshat, për një familje të lumtur dhe të shëndetshme.

5 1 votë
Vlerëso Artikullin
Subscribe
Njoftohuni për
guest
0 Komente
Inline Feedbacks
Shiko të gjitha komentet