Lajme

Në vitin 1953, një shkencëtar parashikoi se një njeri i titulluar “Elon” do t’i çonte njerëzit në Mars

 

Në vitin 1953, Wernher von Braun botoi një libër të quajtur “Projekti Mars: Një përrallë teknike” në të cilin ai parashikoi se një Elon do t’i çonte njerëzit në Mars dhe do të kurorëzonte veten Perandor Marsian. Në tetor, Elon Musk shpalli se në vitin 2024 njerëzit do të shkelnin në Mars. Miliarderi beson se e vetmja mënyrë për të shpëtuar njerëzimin është kolonizimi i hapësirës. Ajo që ndoshta nuk e dinte ishte se fati i tij ishte i vulosur – jo në yje, por në letër.

“Nëse e bëjmë jetën shumëplanetare, mund të vijë një ditë kur disa bimë dhe kafshë të vdesin në Tokë, por janë ende të gjalla në Mars”, shkroi Musk në Twitter.

Në tetor 2020 Elon Musk njoftoi se deri në vitin 2024 njerëzit do të shkelnin në Mars. Ajo që është e çmendur për këtë histori është se në vitin 1953 Wernher von Braun botoi një libër të quajtur “Projekti Mars: Një përrallë Teknike” i cili parashikonte planet për një Elon që do të çonte njerëzit në Mars dhe do të kurorëzonte veten Perandor Marsian.

Toby Li është ai që vuri re lidhjen dhe i postoi në Twitter Elon lajmin. “Duke folur për fatin, a e dini se libri i Von Braun i vitit 1953 “Projekti Mars”, i referohej një personi të quajtur Elon që do të sillte njerëzit në Mars? Arra të bukura.”

Kush ishte shkrimtari Von Braun që shkroi “Projekti Mars: Një përrallë teknike(Mars Project: A Technical Tale)”?

Wernher von Braun ishte një inxhinier i hapësirës ajrore me origjinë gjermane. Ai është më i njohur për të qenë shkencëtari kryesor i raketave i Gjermanisë naziste, dhe më vonë i NASA-s gjatë viteve të para të zhvillimit të fluturimeve hapësinore me njerëz në Amerikë.

Për çfarë flet “Projekti Mars: Një përrallë teknike”?

Libri ka të bëjë me idetë e von Braun për udhëtimin hapësinor me njerëz në Mars. Ai përmban përshkrime të misioneve, hetime teknike dhe skica që përshkruajnë dizajnin e një misioni fluturues i cili do të bënte fotografi me një kamerë infra të kuqe nga 27 km larg sipërfaqes. Imazhet më pas u përpunuan dhe u zmadhuan nga kompjuterët në Tokë.

Tweet-et vazhduan

Elon iu përgjigj përmes Twitter Toby Li-së duke thënë: “Fati, fati Nuk shpëton kjo nga mua”.

Pastaj Elon pyeti ne Twitterverse nëse ky pretendim për një libër për një njeri të quajtur Elon që udhëtonte në Mars ishte vërtet i vërtetë apo jo. Përdoruesi i Twitter, Pranay Pathole, më pas na dha të gjithëve një version në anglisht të librit për ta verifikuar.

Libri thotë se “Qeveria marsiane drejtohej nga dhjetë burra, udhëheqësi i të cilëve u zgjodh me votim universal për pesë vjet dhe titullohej “Elon”. Dy dhoma të Parlamentit miratuan ligjet që do të administroheshin nga Eloni dhe kabineti i tij.”

Çfarë është Space X?

SpaceX është një kompani e themeluar nga Elon Musk. Ajo u krijua me qëllimin për të rritur eksplorimin e hapësirës dhe për të reduktuar kostot e aksesit, nëpërmjet ripërdorimit dhe më pas përmes teknologjive si raketat e ripërdorshme ose prodhimi i pjesëve të raketave në Mars.

Tre nisjet e para të kompanisë në 2008 kishin dështuar radhazi ndërsa suksesi i saj i katërt në nisje erdhi kur dërgoi anijen e saj kozmike Dragon në orbitë nga Stacioni i Forcave Ajrore Cape Canaveral, Florida më 12 dhjetor 2010. SpaceX kryen shumicën e operacioneve të saj nga dy vende: një në Kompleksin e Nisjes 39A të Qendrës Hapësinore Kennedy pranë Kepit të Kanaveralit; një tjetër në bazën e Forcave Ajrore Vandenberg në Kaliforni e cila është marrë me qira që nga viti 2018.

Lidhur me statusin e tyre aktual (2018), SpaceX iu dha një kontratë 800 milionë dollarë për nisjen e katër astronautëve të NASA-s në anijen kozmike Orion për të kryer një mision hënor shumëditor.

 

 

0 0 vota
Vlerëso Artikullin
Subscribe
Njoftohuni për
guest
0 Komente
Inline Feedbacks
Shiko të gjitha komentet