LajmeTë reja

Pse njerëzit inteligjentë zgjedhin të jenë më pak social

 

A është mbrëmja juaj ideale e së shtunës jashtë dhe në rreth me miqtë apo në divan me një libër apo duke përfunduar një projekt? Nëse jeni ky i fundit, mund të jeni thjesht një individ shumë inteligjent, jo një Grinç.

Çfarë është Inteligjenca?

Fjalori Merriam-Webster e përcakton inteligjencën si aftësinë për të mësuar ose kuptuar ose për t’u marrë me situata të reja ose të vështira. Gjithashtu, aftësia për të aplikuar njohuritë për të manipuluar mjedisin e dikujt ose për të menduar në mënyrë abstrakte të matur me kritere objective.

Për një kohë të gjatë, njerëzit mendonin se ishin krijesa e vetme që zotëronin inteligjencë. Kjo ndodhi derisa Charles Darwin botoi librin e tij Mbi origjinën e specieve në 1859, ku ai prezantoi teorinë e evolucionit përmes seleksionimit natyror. Studimet e mëtejshme kishin treguar se edhe speciet e tjera posedojnë inteligjencë, në disa raste edhe më shumë se njerëzit. Shimpanzetë kanë memorie afatshkurtër më të mirë për numrat sesa njerëzit. Sorrat mund të bëjnë vegla, balenat dhe delfinët mund të komunikojnë mendime komplekse me anë të valëve të zërit, një oktapod mund të mësojë me shembull. Po, ne nuk jemi e vetmja jetë inteligjente në planet.

Inteligjenca Konjitive vs Inteligjenca Emocionale.

Më parë, studiuesit mendonin se individët me një IQ të lartë (inteligjenca kuoditiane/e përditshme) do të bënin më mirë akademikisht, do të kishin karriera të shkëlqyera dhe do të fitonin më shumë para. Me pak fjalë, ata do të kenë më shumë sukses në jetë. Përfundimisht, të njëjtët studiues vunë re se ky sukses i barabartë me IQ të lartë nuk ishte gjithmonë i vërtetë. Ishte një tjetër faktor vendimtar për të marrë parasysh atë inteligjencë të përbërë: inteligjencën emocionale. Inteligjenca emocionale përkufizohet si aftësia për të identifikuar emocionet, për të vlerësuar se si ndihen të tjerët, për të kontrolluar emocionet e vetes dhe për t’u lidhur me të tjerët. Në ditët e sotme Inteligjenca Emocionale është një mjet i rëndësishëm që po inkorporohet në shkolla dhe programe biznesi.

Më pak social, më i lumtur.

Njerëzit janë qenie shoqërore, kanë qenë gjithmonë. Që nga fillimi, jeta mes të tjerëve ishte vendimtare për mbijetesën tonë. Në grupe ndiheshim të sigurt dhe mblodhëm më shumë burime, madje edhe rritja e fëmijëve ishte një përvojë e përbashkët. Në ditët e sotme ne shoqërohemi për kënaqësi më shumë se një nevojë. Socializimi është jetik për shëndetin tonë mendor dhe emocional, prandaj ideja se të qenit më pak social do të na bëjë të lumtur është e çuditshme për shumicën prej nesh. Megjithatë, për një individ shumë inteligjent, një jetë më pak shoqërore është e barabartë me më shumë lumturi.

Teoria e Savanës së Lumturisë

Studiuesit, Norman P. Li dhe Satoshi Kanazawa po hetonin “teorinë e savanës” për të matur lidhjen midis nivelit të lumturisë me vendin ku jetonin individët dhe sasisë së ndërveprimit shoqëror. Gjetjet e tyre treguan se individët që jetonin në zonat rurale ishin më të lumtur se homologët e tyre që jetonin në xhungla urbane. Gjithashtu, shumica e pjesëmarrësve treguan nivele më të larta lumturie kur shoqëroheshin rregullisht, ndërsa ishte e kundërta për njerëzit me inteligjencë të lartë.

 

Psikologët evolucionarë theksuan se individët shumë inteligjentë duket se i japin përparësi ndërveprimeve të tyre bazuar në cilësi dhe jo në sasi. Ata ndihen më rehat kur ndërveprojnë me miqtë dhe familjen e ngushtë në vend të të huajve ose kolegëve. Për më tepër, ata mund ta përballojnë më mirë vetminë.

Pra, nuk ka asgjë të keqe të jesh më pak social dhe të kalosh pak kohë cilësore me veten. Ju mund të jeni thjesht më inteligjent se të tjerët!

4 1 votë
Vlerëso Artikullin
Subscribe
Njoftohuni për
guest
0 Komente
Inline Feedbacks
Shiko të gjitha komentet