Jeto ShëndetshëmNatyra

Fuqia e të qenit empatik i tokës. Autorja e bestseller ndan eksperiencën.

 

Judith Orlof autore dhe bestseller në  gazetën NY Times e mirënjohur për artikujt dhe librat e saj dhe së fundmi me librin bestseller: “Udhëzuesi i Mbijetesës së Empatisë: Strategjitë e jetës për njerëzit e ndjeshëm, duke lulëzuar me empati dhe liri emocionale”  ndan në këtër artikull fuqinë e të qenit empatik për tokën.

Ajo është gjithashtu edhe një psikiatre e mirënjohur. Prej saj ne do të ndajmë vazhdimisht studimet, takimet dhe njohuritë e saj dhe pse ajo është kaq e rëndësishme dhe e ndjekur për publikun amerikan dhe jo vetëm. Dr. Orloff është një psikiatre, një shëruese e empatisë e intuitive dhe pjesëtare në Fakultetin Klinik Psikiatrik të UCLA. Më poshtë po ndajmë një artikull të vecantë të saj.

“Unë jam një psikiatre dhe gjithashtu një njeri empatik. Empatik është dikush që është shumë i ndjeshëm dhe tenton të thithë energjinë emocionale dhe fizike të njerëzve të tjerë në trupat e tyre, kjo është dhe empatia. Empatët gjithashtu kanë një komunikim personal me natyrën, duke përfshirë Tokën, bimët dhe kafshët.

Ana pozitive është se ne mund të ndjejmë thellësisht gjithçka që është pozitive, e shëndetshme dhe e dëshirueshme tek të tjerët dhe në botë. E keqja është se empatët rraskapiten, shqetësohen dhe digjen nga mbingarkesa shqisore.

Shumë nga pacientët e mi të empatisë vijnë tek unë me këto simptoma, por nuk u diagnostikuan kurrë siç duhet nga mjekët konvencionalë – përkundrazi u panë thjesht si me çrregullime paniku, depresion ose ankth, dhe kështu u dhanë medikamente. Nëse identifikoheni si empatikë, sekreti për të ushqyer lidhjen tuaj intuitive me të gjitha gjallesat, është zhvillimi i strategjive të përqendrimit dhe mbrojtjes, si meditimi, vendosja e kufijve të qartë, krijimi i kohës adekuate vetëm për tu furnizuar me karburant dhe shumë strategji të tjera. Atëherë empatët(empatikët) mund të kënaqen me gëzimin e ndjeshmërisë së tyre.

Empatitë e Tokës

Empatitë e Tokës janë një lloj i veçantë empatie, i cili është i përshtatur fort me botën natyrore dhe të gjitha ndryshimet e Tokës. Bukuria e një ujëvare mund t’i ngazëllojë dhe t’i japë energji këtyre empative, ndërsa toksiciteti i ndotësve të ajrit mund t’i bëjë ata të ndihen të sëmurë, të rraskapitur ose në depresion. Si e dini nëse jeni një empat i Tokës? Ju jeni shumë të ndjeshëm ndaj intuitës së ndryshimeve të Tokës në trupin tuaj. Në mënyrë sensuale dhe energjike, ju mund të ndjeni fuqinë e një stuhie, bukurinë e hënës, ngrohtësinë e diellit mbi supet tuaja. Ajo që ndodh me Tokën është e lidhur ngushtë me trupin tuaj. Bukuria dhe shëndeti i Tokës ju ushqen dhe ju mban. Oqeani dhe baticat prekin të gjithë, por veçanërisht ju. Hëna dhe batica rregullojnë ciklet menstruale tek gratë dhe ciklet gjumë-zgjim për të dy gjinitë. Jeni të ndjeshëm ndaj ndryshimeve të motit dhe sasisë së dritës së ditës. Empatët e tokës mund të përjetojnë Çrregullim Afektiv Sezonal (SAD), duke u depresionuar në dimër kur ditët janë më të shkurtra.

Toka, elementet e saj dhe universi ndihen si familje. Hëna dhe yjet kanë qenë gjithmonë shoqëruesit e mi. Që nga fëmijëria, kam parë qiellin dhe kam ndjerë se shtëpia ime e vërtetë ishte atje. (Një paciente më tha se ajo preferon shikimin e yjeve si “jetën e saj të natës” në vend të bareve dhe klubeve.) Por, është interesante, kam zbuluar se empatikët, si unë, që e kanë të vështirë të përshtaten me të qenit në këtë planet, duhet të lidhen me energjinë e Tokës në mënyrë që ne të mund të banojmë më plotësisht në trupat tanë. Të mësuarit se si ta bëjmë këtë (dhe jo ta luftojmë atë) është pjesë e shërimit tonë.

 

Toka ju do. Mund ta ndjeni. Nëse jeni një empatik i Tokës, kjo është arsyeja pse lëndoheni, shqetësoheni ose keni probleme shëndetësore kur ajo dëmtohet ose shkatërrohet. Trupi juaj është i lidhur ngushtë me Tokën. Ju i përjetoni ndryshimet e saj sikur të ndodhin me ju. Kur toka është e lumtur, ju jeni të lumtur. Kur Toka ka dhimbje, edhe ju jeni.

Empatët e tokës mund të kenë parandjenja për fatkeqësitë natyrore ose t’i ndjejnë ato intensivisht në trupin e tyre ndërsa po ndodhin. Më tha një pacient. “Zgjohem shpesh pak para tërmeteve. Pastaj bum, godet.” Një tjetër tha: “Para tërmeteve apo shpërthimeve vullkanike, trupi im fillon të dridhet. Ndihem “i pafuqishëm”, jo në tokë të fortë.” Një tjetër më tha: “Gjatë cunamit të fundit, u zgjova nga një gjumë i thellë në një gjendje ankthi dhe frike”. Një mike empatike më tha: “Më dukej sikur kisha hemorragji”, si përgjigje ndaj një derdhjeje katastrofike të naftës. Në mënyrë të ngjashme, përpiquni të jeni të vetëdijshëm se si trupi juaj reagon gjatë ndryshimeve dramatike të tokës. Atëherë mund t’i vendosni ndjenjat tuaja në kontekst dhe të praktikoni më shumë kujdes për veten kur ato ndodhin.

Si një empat i Tokës, mund të jeni gjithashtu të ndjeshëm ndaj ndezjeve diellore. Këto stuhi magnetike në diell ndikojnë në fushat magnetike rreth Tokës dhe trupave tanë. Tërmetet, shpërthimet vullkanike, uraganet dhe tornadot duket se ndodhin pas aktivitetit intensiv diellor. Gjatë këtyre periudhave, mund të përjetoni dhimbje koke, ndryshime të humorit, ankth ose palpime të zemrës. Studimet kanë treguar një lidhje midis ndezjeve diellore dhe rritjes së depresionit, ankthit, vetëvrasjeve dhe episodeve të çrregullimit bipolar. Revolucionet, trazirat dhe trazirat në të gjithë globin shoqërohen me ndezje diellore. Mos harroni, dielli është përgjegjës për jetën në Tokë. Kur kalon nëpër ndryshime, ne e ndiejmë atë 93 milionë milje larg. Kjo përvojë përforcohet për empatitë.

Për të qëndruar të gjallë, ju dëshironi të lidheni shpesh me Tokën. Kaloni kohë në pyje, buzë oqeanit ose në male ku mund të komunikoni me elementët dhe të ndiheni si në shtëpinë tuaj. Për të thelluar lidhjen tuaj me Tokën, hani ushqime të pastra, të shëndetshme, organike (madje më mirë, rritini ato vetë). Një dietë me ushqime të padëshiruara ju ndan nga Toka, sepse ju nuk jeni duke gëlltitur energjinë e saj. Praktikoni rregullisht Tokëzimin: Ecni ose notoni në liqene, lumenj ose oqean. Shikoni yjet. Ecni zbathur mbi bar.

Për të komunikuar qëllimisht me Tokën, mund të sintonizoheni me të duke e pyetur: “Çfarë ndjen?” Atëherë jini të hapur ndaj çdo intuite që ju vjen. Ose mund ta përdorni Tokën si një orakull, duke i bërë drejtpërdrejt pyetjet e saj për veten ose të tjerët. Ajo do t’ju përgjigjet përmes intuitës suaj. Pastaj ndiqni udhëzimet e saj.

Në traditat vendase, mjekësia e tokës përfaqëson shërimin që jep natyra. Toka Nënë duhet të nderohet dhe të kujdeset për të. Si empati, ju mund të praktikoni mjekësinë e Tokës duke bërë gjithçka që mundeni për të çmuar planetin tonë të çmuar mëmë. Kjo është pjesë e qëllimit tuaj dhe një mënyrë që ju të ndiheni të lumtur, të shëndetshëm dhe të plotë.

Burimi:

Judith Orloff

Ripunuar nga: Mendje e Shëndoshë (mendjeshendoshe)

4.5 2 vota
Vlerëso Artikullin
SubscribeAbonohu
Njoftohuni për
guest
0 Komente
Inline Feedbacks
Shiko të gjitha komentet