FilozofiKulturëTematika të tjera

Arti, Feja dhe Filozofia Aziatike

 

Azia shquhet për botëkuptimin e saj të veçantë historik dhe traditat kulturore. Në këtë mësim, ne do të fokusohemi në Azinë Lindore si një rast studimor për shqyrtimin e disa prej këtyre traditave në art, fe dhe filozofi për të parë se si të gjitha këto ide janë të ndërlidhura.

Traditat e Azisë Lindore

Kur mendojmë për qendrat e mëdha kulturore që gjallërojnë historinë botërore, ne priremi të imagjinojmë qytetërimet e Evropës së lashtë, Lindjes së Mesme, Mesoamerikës dhe, natyrisht, Azisë. Kulturat aziatike zhvilluan botëkuptime, tradita artistike dhe vlera shoqërore që ndonjëherë ishin të ngjashme – dhe nganjëherë shumë të ndryshme – nga pjesët e tjera të botës. Tani, Azia është një vend vërtet, me të vërtetë i madh, kështu që për këtë mësim do të përqendrohemi në Azinë Lindore.

Azia Lindore përfshin Kinën, Japoninë, Korenë Veriore dhe Jugore, Tajvanin dhe Mongolinë, të cilat të gjitha shpesh trajtohen si epiqendra e traditave aziatike. Megjithatë, është e rëndësishme të mbani mend se kjo është vetëm një pasqyrë shumë e përgjithshme e tendencave kryesore. Çdo popullsi e Azisë Lindore zhvilloi interpretimin e saj unik të vendit të saj në botë, të shprehur përmes traditave të veta unike artistike. Le të hedhim një vështrim në disa nga këto tradita në mënyrë që të fitojmë një kuptim më të mirë të trashëgimisë fetare, filozofike dhe artistike të Azisë Lindore.

Filozofia dhe Feja

Le të fillojmë duke parë tendencat në filozofi dhe fe në historinë e Azisë Lindore. Nga perspektiva evropiane, feja dhe filozofia përgjithësisht trajtohen si gjëra të veçanta. Megjithatë, ky dallim nuk është aq i qartë në traditat e Azisë Lindore. Të dy, fetë dhe filozofitë e Azisë Lindore u fokusuan në vendin e njerëzve brenda mjediseve më të mëdha kozmike dhe ishin veçanërisht të interesuara për të eksploruar se si njerëzit dhe ngjarjet ishin të lidhura brenda atyre rrjetave. Megjithatë, ka disa dallime. Ndërsa fetë në përgjithësi janë më të përqendruara në një botë tjetër të mbinatyrshme, filozofitë janë më të shqetësuara me atë që studiuesit e quajnë këtë botë.

Pra, çfarë do të thotë kjo?

Filozofitë e Azisë Lindore priren ta shprehin realitetin në terma konkretë. Po, metaforat janë të famshme, një pjesë e madhe e filozofive të Azisë Lindore, por ato kanë implikime shumë të botës reale dhe përkthehen drejtpërdrejt në sjellje në jetën e përditshme. Dy shkollat ​​e mëdha të mendimit që dominojnë filozofinë e Azisë Lindore janë konfucianizmi dhe taoizmi. Konfucianizmi fokusohet në vendin e individit brenda marrëdhënieve të pafundme të kësaj bote: familjes, komunitetit, kombit, universit, etj. Ai thekson detyrimet reciproke dhe standardet e sjelljes që promovojnë një shoqëri të shëndetshme mbi ndjekjet individuale. Taoizmi gjithashtu merret me vendin e individit brenda forcave më të mëdha të harmonisë shpirtërore dhe shoqërore, e shprehur shpesh përmes ekuilibrit të përsosur të të kundërtave të njohura si yin dhe yang. Pra, filozofitë e Azisë Lindore përgjithësisht mund të karakterizohen nga një fokus natyralist në botën reale i kombinuar me një fokus humanist në vendin e individit brenda konteksteve më të gjera.

Fetë e Azisë Lindore, nga ana tjetër, përqafojnë një botëkuptim kozmik. Megjithatë, edhe ato priren të theksojnë veprimet reale të përditshme dhe vendin e individit brenda rrjeteve më të mëdha shpirtërore. Megjithatë, fetë e ndryshme e bënë këtë në shumë mënyra. Feja japoneze e Shinto-s përqendrohet në marrëdhëniet midis njerëzve dhe shpirtrave të botës natyrore, të shprehura përmes ritualit të vazhdueshëm në jetën e përditshme. Ndoshta feja më me ndikim në Azinë Lindore, megjithatë, është Budizmi, i cili fillimisht u zhvillua në Indi dhe u përhap në lindje. Në Azinë Lindore, Budizmi u përzie me Konfucianizmin dhe Taoizmin për të krijuar një përzierje sintetike të filozofisë dhe fesë, të fokusuar në natyrën e vuajtjes dhe ciklet e ekzistencës kozmike.

Arti i Azisë Lindore

Tani që kemi një kuptim bazë të filozofive dhe feve të Azisë Lindore, mund të fillojmë të flasim për artin. Përsëri, traditat artistike të Azisë, madje edhe të Azisë Lindore, ndryshonin shumë sipas rajonit dhe kohës, por ka disa karakteristika të habitshme. Së pari, le të shohim pse artistët e Azisë Lindore krijuan art. Pikturat, skulpturat dhe madje edhe ndërtesat e krijuara nga artistë të Azisë Lindore përfaqësonin ngjarje reale, figura historike ose tipare të natyrës. Megjithatë, ato nuk i përfaqësonin gjithmonë këto gjëra në mënyrën se si mund të prisnim.

Arti i Azisë Lindore nuk e theksoi përfaqësimin e gjërave pikërisht ashtu siç dukeshin, por më tepër u përpoq të kapte të vërtetën e tyre të brendshme. Ky është një shembull se si mund të shohim ndikimin e filozofive të Azisë Lindore në art. Të gjitha gjërat shiheshin si ekzistuese në një kuptim kozmologjik, kështu që edhe nëse ato nuk ishin vërtet të gjalla, ato ende kanë qëllim shpirtëror në lidhje me pjesën tjetër të kozmosit. Gjithashtu, për shkak se filozofitë aziatike përqafuan ciklet e qenies, natyra e njerëzve dhe e gjërave perceptohej si rrjedhëse, ose gjithmonë në lëvizje.

Pikturat e Azisë Lindore fokusohen më shumë në të vërtetën e brendshme sesa në paraqitjen e plotë vizuale.

Feja popullore dhe sinkretizmi: E tashmja që kthehet në të kaluarën 

Praktika fetare popullore ose folklorike në Kinë sot ka elementë të vjetër sa ritet stërgjyshore të dinastive Shang dhe Zhou dhe që datojnë që nga dinastia Song (960–1279 e.s.), karakterizohet nga një prirje për sinkretizëm – kombinimi i të ndryshmeve format e besimit ose praktikës. Një shembull i mirë është ndërtimi i altarëve të tempujve. Nuk është e pazakontë të gjesh figura budiste dhe konfuciane në një tempull daoist. As nuk është e jashtëzakonshme të shohësh një budist të vetëshpallur t’i ofrojë temjan në një tempull daoist një figure historike të njohur për virtytet e tij konfuciane.

Për shumicën e njerëzve në Kinë, nuk ka asnjë problem me përzierjen e praktikave fetare. Ndryshe nga disa kultura të tjera, ku sinkretizmi fetar dhe madje edhe toleranca shihen me skepticizëm ose dënim, kinezët kanë pasur gjithmonë aftësinë për të zgjedhur praktikat dhe mësimet fetare që funksionojnë më mirë për ta në këtë moment. Nëse një hyjni e caktuar nuk i përgjigjet kërkesës së një lutësi, atëherë ai shkon në tempullin dhe hyjninë tjetër. Në përgjithësi, pluralizmi fetar thjesht shton opsionet e shumta nga të cilat kinezët mund të zgjedhin në udhëtimin e tyre drejt një jete harmonike.

0 0 vota
Vlerëso Artikullin
SubscribeAbonohu
Njoftohuni për
guest
0 Komente
Inline Feedbacks
Shiko të gjitha komentet