Mjekësia Alternative

Dieta më e mirë për hipotiroidizmin dhe hipertiroidizmin

 

Ka disa sëmundje autoimune që prekin gjëndrën tiroide, më të zakonshmet janë sëmundja e Graves dhe tiroiditi Hashimoto. Sëmundja e Graves rezulton në hipertiroidizëm, një gjëndër tiroide tepër aktive. Megjithëse thertoret supozohet të heqin gjëndrat tiroide, nëse mishi i qafës rrëshqet, mund të vuani nga një sindromë e ngjashme, e quajtur tirotoksikoza e hamburgerit.

Por kjo nuk vjen nga trupi juaj që prodhon shumë hormone tiroide, por trupi juaj ha shumë hormone tiroide. Sëmundja e Graves është shumë më e zakonshme dhe dietat pa mish mund të jenë në gjendje të ndihmojnë me të dyja, pasi dietat me bazë bimore mund të shoqërohen me një prevalencë të ulët të sëmundjes autoimune në përgjithësi – siç vërehet, për shembull, në zonat rurale. Afrika Saharane.

Ndoshta kjo është për shkak se bimët janë të mbushura me antioksidantë, të cilët janë faktorë të mundshëm mbrojtës kundër sëmundjeve autoimune. Ndoshta kjo është për shkak se bimët janë të mbushura me komponime anti-inflamatore. Në fund të fundit, një dietë e plotë ushqimore me bazë bimore është në thelb sinonim i një diete anti-inflamatore. Por ju nuk e dini, derisa ta vini në provë.

Rezulton se përjashtimi i të gjitha ushqimeve shtazore shoqërohej me gjysmën e prevalencës së hipertiroidizmit në krahasim me dietat omnivoriste. Dietat lakto-vegjetariane dhe vetëm me peshk u shoqëruan me mbrojtje të ndërmjetme, por një shans 52 për qind më të ulët për hipertiroidizëm tek ata që ushqeheshin me dieta rreptësisht me bazë bimore.

Kjo mbrojtje e dukshme mund të jetë për shkak të përjashtimit të ushqimeve shtazore, përfitimeve të ushqimeve bimore ose të dyjave. Ushqimet shtazore – si mishi, vezët dhe produktet e qumështit – mund të përmbajnë përqëndrime të larta të estrogjenit, për shembull, të cilat janë lidhur me autoimunitetin në studimet paraklinike. Ose, ulja e proteinave shtazore mund të rregullojë IGF-1, i cili nuk është vetëm një hormon i rritjes që nxit kancerin, por mund të luajë një rol edhe në sëmundjet autoimune. Ose, mund të jenë lëndët e mira në bimë që mund të mbrojnë qelizat – si fitokimikatet polifenol, siç janë flavonoidet që gjenden në ushqimet bimore. Ndoshta janë toksinat mjedisore që grumbullohen në zinxhirin ushqimor. Për shembull, peshqit e kontaminuar me ndotës industrialë, si PCB-të, shoqërohen me një frekuencë të shtuar të çrregullimeve të tiroides.

Mirë, por çfarë ndodh me sëmundjen tjetër autoimune të tiroides, tiroiditin e Hashimotos, i cili, duke supozuar se po merrni mjaftueshëm jod, është shkaku kryesor i hipotiroidizmit, një gjëndër tiroide joaktive. Sëmundja e Graves nuk ishte i vetmi çrregullim autoimun që ishte i rrallë ose praktikisht i panjohur në mesin e atyre që jetonin në Afrikën rurale nën-Sahariane që hanin dieta gati vegane. Ata gjithashtu dukej se kishin më pak Hashimoto.

Ka prova që ata me Hashimoto kanë komprometuar statusin antioksidant, por ne nuk e dimë nëse është shkak apo pasojë. Por nëse shikoni faktorët dietikë që lidhen me nivelet e gjakut të antitrupave autoimune anti-tiroide, yndyrat shtazore duket se lidhen me nivele më të larta, ndërsa perimet dhe ushqimet e tjera bimore lidhen me nivele më të ulëta. Pra, përsëri, dietat anti-inflamatore mund të jenë të dobishme. Nuk është për t’u habitur, pasi Hashimoto është një sëmundje inflamatore – kjo është ajo që do të thotë tiroiditi: inflamacion i gjëndrës tiroide.

Një tjetër mundësi është reduktimi i marrjes së metioninës, një aminoacid i përqendruar në proteinat shtazore – që mendohet të jetë një arsye pse konsumimi i ushqimeve bimore ka të ngjarë të ketë një ndikim të favorshëm në jetëgjatësinë, duke ulur rrezikun e kancerit, sëmundjeve të zemrës. dhe diabetit. Dhe kufizimi i metioninës përmirëson funksionin e tiroides te minjtë, por ende nuk është vënë në provë për Hashimoto-n te njerëzit.

Nëse e krahasoni jashtëqitjen e pacientëve me Hashimoto me kontrollet, gjendja duket se lidhet me një reduktim të qartë të përqendrimit të specieve Prevotella. Prevotella janë insekte të mira që hanë fibra, të njohura për rritjen e aktiviteteve anti-inflamatore. Ulja e niveleve të Prevotella është gjithashtu diçka që shihni në kushte të tjera autoimune, të tilla si skleroza e shumëfishtë dhe diabeti i tipit 1. Si të merrni më shumë Prevotella? Hani më shumë bimë. Por vendosni një vegjetarian në një dietë me mish, vezë dhe bulmet, dhe brenda katër ditëve, ju mund të ulni nivelet. Pra, dikush do të priste që ata që hanë dieta me bazë bimore të kenë më pak Hashimoto, nga kjo lind shqetësimi për marrjen e pamjaftueshme të jodit, e cila gjithashtu mund të çojë në hipotiroidizëm. Pra, cila është ajo? Le të zbulojmë.

Dietat vegane priren të shoqërohen me rrezik më të ulët, jo më të lartë, të sëmundjes hipotiroide. Pse fjala “i prirur”? Sepse mbrojtja shoqëruese kundër incidencës së hipotiroidizmit dhe studimet e prevalencës nuk arritën domethënie statistikore. Nuk ishte vetëm sepse ishin më të holla. Rreziku më i ulët ekzistonte edhe pas kontrollit të peshës trupore; kështu, ata mendojnë se ndoshta është për shkak se produktet shtazore mund të shkaktojnë inflamacion.

4.5 2 vota
Vlerëso Artikullin
SubscribeAbonohu
Njoftohuni për
guest
0 Komente
Inline Feedbacks
Shiko të gjitha komentet