Mjekësia Alternative

Çfarë është refleksologjia dhe lehtësimi i dhimbjeve?

 

Praktika e lashtë kineze e refleksologjisë nuk është e re për persona që shkojnë në masazhe, por shumë njerëz e njohin atë vetëm si “gjënë që terapistët bëjnë me këmbët”. Refleksologjia, e quajtur ndonjëherë terapi refleks ose terapi zonale, e ndan trupin në dhjetë zona vertikale, të ngjashme me meridianët në mjekësinë kineze, dhe organet, valvulat, muskujt dhe kështu me radhë që banojnë brenda secilës zonë janë të lidhura përmes sistemit nervor qendror me pikat e presionit në këmbë, duar ose veshë. Ekziston një marrëdhënie neurologjike midis lëkurës dhe organeve të brendshme, dhe presioni në disa pika specifike reflekse në këmbë dhe ndonjëherë në duar dhe veshë dërgon një mesazh qetësues në të gjithë sistemin nervor qendror.

Refleksologjia mbështetet në lëvizje të vogla dhe intensive në pjesë të ndryshme të këmbëve, duarve ose veshëve – duke adresuar pikat reflekse që korrespondojnë me dhimbjen ose tensionin e ndjerë në trup. Lëvizjet e prekjes dhe presionit janë krijuar posaçërisht për të shkaktuar një mesazh shqisor relaksues nga ekstremitetet e trupit te organet ose muskujt e lidhur nga sistemi nervor qendror. Trupi më pas përshtatet me nivelin e tensionit për të optimizuar funksionimin e muskujve dhe organeve të brendshme dhe sistemeve të tyre. Për shkak të aftësisë së refleksologjisë për të rritur furnizimin me gjak, oksigjen dhe lëndë ushqyese shtesë mund të udhëtojnë në qeliza dhe të ndihmojnë në largimin e mbetjeve. Si rezultat, refleksologjia mund të përfitojë nga sistemet e qarkullimit të gjakut, të frymëmarrjes, endokrine, imune dhe neuropeptide.

Stresi mund të jetë shkaku kryesor i tensionit dhe ngurtësimit të muskujve, dhe refleksologjia synon të lehtësojë stresin fizik duke adresuar gjithashtu mendjen dhe shpirtin për të ndihmuar në uljen e stresit emocional. Stresi gjithashtu mund të dërgojë sinjale dhimbjeje në tru, edhe nëse nuk ka asnjë “shkak” tjetër për dhimbjen. Truri i përgjigjet një përjetimi ndijor të dhimbjes, por gjithashtu krijon një përgjigje dhimbjeje si rezultat i faktorëve emocionalë. Prandaj, qetësimi i trupit mund të lehtësojë tensionin e mendjes, duke reduktuar kështu dhimbjen.

Ekziston edhe teoria e chee-së së trupit (“qi”), ose rrjedhës së tij të energjisë jetike. Ndonjëherë chee mund të bëhet i mbingarkuar, duke krijuar joefikasitet. Stresi mund të jetë një nga këto ndërprerje ose “bllokime”, prandaj refleksologjia, e cila është krijuar për të stimuluar kalimet midis lëkurës dhe organeve dhe muskujve të ndryshëm, mund të ndihmojë në heqjen e bllokimeve dhe rivendosjen e rrjedhës natyrale të trupit.

Refleksologjia ka të bëjë më pak me shërimin, dhe refleksologët nuk janë “shërues”. Qëllimi i refleksologjisë është të ndihmojë trupin të rifitojë ekuilibrin e tij në mënyrë që të mund të riparojë dhe të ushqejë natyrshëm veten. Trupi është një rrjet kompleks i pjesëve të ndërlidhura, shpesh të ndërvarura, dhe nëse dëshironi ta quani ekuilibër, harmoni apo shëndet, refleksologjia mund të sigurojë një trajtim relaksues, rigjenerues për rehati dhe mirëqenie të vazhdueshme.

Si trajtohet dhimbja dhe shqetësimi

Gjëja e parë që duhet kuptuar është se refleksologu stimulon sistemin nervor për të bërë punën e balancimit dhe çlirimit; nuk është terapisti ai që “ndreq” shqetësimin. Me fjalë të tjera, “çlirimi i dhimbjes” nuk është modeli; qëllimi është më tepër të sjellësh të gjithë trupin në ekuilibër dhe më pas dhimbja do të qetësohet.

Nëse refleksologët gjejnë dhimbje, mbingarkesë ose shtrëngim gjatë seancës, ata do të ushtrojnë presion për të punuar në kthimin e trupit në ekuilibër.

Mjeku refleksolog mund të kthehet në atë zonë ose vend në fund të seancës, duke konfirmuar se dhimbja është lëshuar. Gjatë gjithë seancës, refleksologu do të qëndrojë i pranishëm, i bazuar dhe në një gjendje të qetë dhe të përqendruar ndërgjegjësimi.

4.7 3 vota
Vlerëso Artikullin
Subscribe
Njoftohuni për
guest
0 Komente
Inline Feedbacks
Shiko të gjitha komentet