DepresioniKafshëtTematika të tjera

Si mund të na ndihmojnë qentë për të kaluar depresionin.

 

Depresioni është një çështje e përhapur në botë që po rritet gjithnjë e më shumë. Për fat të mirë, ka shumë mënyra për t’u ndjerë më mirë. Biseda me një psikiatër të licencuar mund të bëjë një ndryshim të madh dhe ka kaq shumë ilaçe efektive. Ushtrimi dhe ushqimi i shëndetshëm mund të ndihmojnë gjithashtu, si dhe hapja dhe kalimi më shumë kohë me anëtarët e familjes, miqtë e ngushtë dhe kafshët shtëpiake. Në fakt: A e dini se qentë mund të luajnë një rol integral në mirëqenien tuaj emocionale?

Qentë mund të kontribuojnë në lumturinë tuaj. Studimet tregojnë se qentë reduktojnë stresin, ankthin dhe depresionin, lehtësojnë vetminë, inkurajojnë stërvitjen dhe përmirësojnë shëndetin tuaj të gjithanshëm. Për shembull, njerëzit me qen kanë presion më të ulët të gjakut dhe kanë më pak gjasa të zhvillojnë sëmundje të zemrës – vetëm loja me qen është treguar se rrit oksitocinën dhe dopaminën, duke krijuar ndjenja pozitive dhe lidhje si për personin ashtu edhe për kafshën e tyre.

Për dikë që jeton me depresion, ka shumë për të fituar nga të pasurit një qen. Këtu janë vetëm disa nga përfitimet e shumta.

Ushtrimi

Kafshët shtëpiake ju ndihmojnë të udhëheqni një mënyrë jetese të shëndetshme. Qentë kanë nevojë për stërvitje, që do të thotë se ju do të ushtroheni bashkë me ta! Ushtrimet rritin endorfinat, të cilat luftojnë depresionin. Për shkak se qentë kanë nevojë për qëndrueshmëri, ju do të mësoni se si ta bëni ushtrimin një rutinë të përditshme në vend të një aktiviteti një herë në një kohë. Hulumtimet kanë treguar se qëndrueshmëria mund të ndihmojë në uljen e niveleve të stresit dhe të çojë në modele më të mira gjumi dhe shëndet të përgjithshëm.

Socializimi

Qentë ju japin një arsye për të folur me njerëz të rinj gjatë shëtitjeve ose në parkun e qenve, gjë që mund të lehtësojë vetminë që mund të ndjeni në një episod depresiv. Socializimi me të tjerët, veçanërisht ballë për ballë, është treguar se lehtëson simptomat e depresionit. Kjo është veçanërisht e vërtetë për njerëzit e moshës 50 vjeç ose më të vjetër.

Të kesh një shoqërues mund të parandalojë gjithashtu përkeqësimin e depresionit, veçanërisht qentë e terapisë dhe shërbimit që janë vazhdimisht në harmoni me nevojat tuaja. Kujdesi për një kafshë të jep qëllim, të bën të ndihesh i dëshiruar dhe të ndihmon të largosh fokusin nga depresioni.

Vetëvlerësimi

Qentë mund të kenë shumë për t’u trajtuar, por hulumtimet tregojnë se përgjegjësia ndihmon shëndetin tuaj mendor. Disa psikologë thonë se ju ndërtoni vetëvlerësim duke marrë pronësinë dhe duke aplikuar aftësi për një detyrë specifike. Kujdesi për një qen ofron siguri se ju mund të kujdeseni për një krijesë tjetër dhe për veten tuaj.

Qentë sjellin lumturi në jetën tuaj dhe depresioni shpesh nuk përputhet me dashurinë e pakushtëzuar që ata ofrojnë.

5 1 votë
Vlerëso Artikullin
Subscribe
Njoftohuni për
guest
0 Komente
Inline Feedbacks
Shiko të gjitha komentet