Religjion

Psalme qetësuese nga Bibla për të na sjellë paqe. Ndjesitë pozitive të tyre.

 

Psalme qetësuese nga Bibla për të na sjellë paqe. Ndjesitë pozitive të tyre.

Bota mund të jetë një vend i tmerrshëm. Lufta, dhimbja, sëmundjet, fatkeqësitë natyrore dhe vdekja mund t’i hasim cdo ditë . Edhe në baza ditore, ne kemi frikë për punët tona, shëndetin tonë, familjet tona. Në mes të gjithë kësaj, ne mund të ndjejmë trazira të mëdha të brendshme.

Ose ndoshta jemi të stresuar. Kemi shumë për të bërë dhe nuk kemi kohë për t’i bërë të gjitha. Ne jemi të shqetësuar për atë që njerëzit do të mendojnë për ne. Ne shqetësohemi nëse dështojmë ose bëjmë gjënë e gabuar.

Ka kaq shumë pjesë të botës sonë që mund të na bëjnë të ndihemi të shqetësuar, të frikësuar, të shqetësuar, të dëshpëruar për paqe. Dhe në fund të fundit, asgjë në këtë botë nuk mund të na japë paqe të vërtetë.

Për besimtarët e krishterë ata thonë, se njohin Dikë që mund të sjellë paqe të vërtetë. Në Bibël, libri i Psalmeve është plot me kujtesa të paqes dhe ndaj kujdesit të Perëndisë.

Çfarë janë Psalmet në Bibël?

Psalmet janë një përmbledhje poezish ose këngësh. Fjala «Psalme» vjen nga greqishtja «psalmoi», që do të thotë «këngë lavdërimi». Secili prej psalmeve është një këngë ose poezi individuale, më shumë si një himn. Ato janë shkruar nga autorë të shumtë, duke përfshirë Moisiun, Solomonin dhe Davidin. Këto përdoreshin për të adhuruar Perëndinë, me lloje të ndryshme psalmesh për të gjitha situatat e ndryshme. Ka 150 psalme në Bibël.

Arsyet për t’iu drejtuar Psalmeve për Paqe

Psalmet janë lutje drejtuar Zotit. Një mënyrë se si psalmet mund të na sjellin paqe është të shohim se edhe të tjerët janë përballur me atë që ne po përballemi dhe Zoti i shpëtoi.

Kur lutemi për paqe, mund të jetë e vështirë t’i shprehim Perëndisë atë që ndiejmë ose mendojmë. Megjithatë, psalmet janë atje për të na udhëhequr. Kjo nuk do të thotë që ne duhet t’i ndjekim saktësisht psalmet, por ato mund të na ndihmojnë të lutemi dhe t’i shprehim mendimet dhe shqetësimet tona me fjalë.

Së fundi, psalmet janë pjesë e Biblës, Fjalës së frymëzuar të Perëndisë. Ato përmbajnë mesazhe që Perëndia dëshiron që ne t’i marrim.

 

Çfarë thotë Bibla për fuqinë e Shkrimit

Skriptet janë të veçanta midis shkrimeve, pasi janë frymëzuar nga Perëndia.

Hebrenjve 4:12 thotë: Sepse fjala e Perëndisë është e gjallë dhe vepruese, më e mprehtë se çdo shpatë me dy tehe dhe depërton deri në ndarjen e shpirtit dhe të frymës, të nyjeve dhe të palcave, dhe është në gjendje të gjykojë mendimet dhe dëshirat e zemrës.

(Përkthimi i psalmit: Biblegateway.com)

Kur ne jemi duke kërkuar Perëndinë, vendi më i mirë për të shkuar është drejt e te Fjala e Tij. Kur duhet të dimë se gjërat do të shkojnë mirë, ku është më mirë të kthehemi drejtpërsëdrejti te premtimet e Tij?

Ndonjëherë ne mendojmë për “paqen” thjesht si e kundërta e luftës. Dhe Zoti me siguri mund ta sjellë atë. Ose ne mendojmë për “paqen” si qetësi. Zoti mund ta sjellë edhe atë.

Megjithatë, paqja e Zotit është shumë më tepër se kaq. Paqja e Perëndisë ka të bëjë më shumë se rrethanat tona tokësore. Bëhet fjalë për një besim të thellë te Zoti, se Ai ka gjithçka nën kontroll dhe kujdeset për ne.

Paqja e Perëndisë qetëson ankthet tona, duke na lënë të kuptojmë se nuk jemi vetëm. Kjo paqe vjen nga një marrëdhënie e drejtë me Të, duke i besuar Atij trupat, mendjet, zemrat dhe shpirtrat tanë.

Psalme që të kujtojnë paqen e Perëndisë:

Libri i Psalmeve 3:5-6 thotë: Unë rashë e fjeta; pastaj u zgjova, sepse Zoti më përkrah. Unë nuk do të kem frikë nga mizëri njerëzish që kanë fushuar rreth e qark kundër meje.

(Përkthimi: Shoqëria Biblike Shqiptare)

Psalmi 3 u shkrua nga Davidi, kur ai po ikte nga djali i tij vrasës Absalomi. Megjithatë, edhe ndërsa vraponte për të shpëtuar jetën, Davidi ishte në gjendje të ishte plotësisht i prekshëm në gjumë. Pse? Sepse Ai e dinte se Zoti ishte me të.

“Nga Zoti vjen çlirimi“, shkruan Davidi te Psalmi 3:8. Davidi mundi të gjente paqe në situatën e tij të rrezikshme duke besuar se çlirimi do të vinte nga Perëndia, jo nga fuqia e tij.

Libri i Psalmeve 16:9-11 thotë: 9 Prandaj zemra ime gëzohet dhe shpirti im ngazëllon për lavdinë e trashëgimisë sime; edhe mishi im do të qëndrojë tërë besim dhe në siguri, 10 sepse ti nuk do të lësh shpirtin tim në Sheol dhe nuk do të lejosh që i Shenjti yt të shohë korruptimin. 11 Ti do të më tregosh shtegun e jetës; ka shumë gëzim në praninë tënde; në të djathtën tënde ka kënaqësi në përjetësi.

(Përkthimi: Shoqëria Biblike Shqiptare)

Psalmi 16 u shkrua gjithashtu nga Davidi, megjithëse psalmi nuk tregon domosdoshmërisht se kur ose për çfarë rasti u shkrua. Në këtë psalm, Davidi bën një pretendim të jashtëzakonshëm: Zoti nuk do ta “abandonojë/do ta zbresë [atë] në mbretërinë e të vdekurve” (Psalmi 16:10).

Kjo ishte shumë kohë përpara se të vinte Krishti, duke ofruar jetën e përjetshme ( në konceptin e besimit për të krishterët). Megjithatë, Davidi, në një shfaqje të madhe besimi, besoi në dashurinë e përjetshme të Zotit.

Pavarësisht nëse jeni të zhytur në një gjendje akute, si gripi, ose diçka kronike me të cilën po luftoni gjatë gjithë vitit, mund të jetë e vështirë të gjesh ngushëllim për shpirtin tënd kur trupi yt ndihet kaq i mjerë. Fatmirësisht, Bibla ofron një pasuri të madhe inkurajimi për raste të tilla. Nëse e keni lexuar ndonjëherë Librin e Psalmeve, e dini se këto lutje të lashta lavdërimi (dhe ndonjëherë edhe zemërimi apo dëshpërimi) rezonojnë në një nivel të thellë edhe sot. Megjithëse mund t’i keni lexuar psalmet në mes të sprovave të tjera në të kaluarën, ndoshta është koha për një vështrim të ri se si ato mund të shërbejnë si burim shprese dhe ngushëllimi për sëmundjet.

Në komunitetet e krishtera online në disa artikuj sipas Sarah Galone ajo i referohet 5 psalmeve që mendon se e kanë ndihmuar. Sipas përzgjedhjes janë këto Psalme që ajo i ndan:

  • Psalmi 6 një mënyrë se si të kuptojmë që: Perëndia na dëgjon
  • Psalmi 38 – Ju nuk jeni vetëm në këtë
  • Psalmi 35 se si të “ Luftoni kundër sëmundjes”
  • Psalmi 73 -Mos krahaso dhe mos u dëshpëro

Burimi: Përzgjedhje nga Komunitete të Krishtera mbi besimin dhe shpresën

Ripunuar nga: Mendje e Shëndoshë

5 2 vota
Vlerëso Artikullin
Subscribe
Njoftohuni për
guest
0 Komente
Inline Feedbacks
Shiko të gjitha komentet